Covid-19 szerológiai vizsgálat gyermekeknek

Átesett-e gyermeke a koronavírus-fertőzésen? A vérvételből kiderül!

Sokszor tünetekkel jár, mely tünetek más betegségekből is adódhatnak (láz, köhögés, fáradékonyság, torokfájdalom, izom-ízületi fájdalom, hasmenés stb.), sokszor pedig tünetmentesen zajlik le — különösen gyermekek esetében — a Covid-fertőzés. Ha tünetek voltak, akkor valóban Covid volt? Ha nem voltak tünetek, de beteg személy volt a gyermek környezetében, akkor valóban megúszta a fertőzést? Erre ad választ a vizsgálat:

ha kíváncsi rá, hogy átesett-e gyermeke a koronavírus-fertőzésen, egy vérvételből kideríthető!

A szerológiai vizsgálat során a vérben található antitesteket keressük, amelyek nagy eséllyel már a fertőzés 5-7. napján megjelenhetnek, így a vizsgálattal megállapíthatjuk, hogy a szervezetünk találkozott-e már valaha a Sars-CoV-2 vírussal. Ez a vizsgálat kifejezetten antitesteket mutat ki, vagyis azt, hogy az immunrendszer válaszreakcióba lépett a fertőzéssel szemben, tehát a fertőzés aktív szakaszában van, vagy már lezajlott, és a beteg gyógyult.

Mikor végeztessük el ezt a tesztet?

  • Ha tapasztaltuk a koronavírus fertőzésre jellemző tüneteket az elmúlt hónapokban, és úgy sejtjük, hogy a gyerek átesett a fertőzésen.
  • Ha nem tapasztaltuk ugyan tüneteket, de kíváncsiak vagyunk arra, hogy a gyermek nem tünetmentes hordozó-e, védve így a környezetükben élőket.
  • Ha kapcsolatban álltunk valakivel, aki tapasztalt Covid-tüneteket.
  • Ha a gyermek közösségében kontaktot jeleztek, és a közösségbe jutáshoz szükséges a korábban lezajlott fertőzés okán a védettség igazolása.
  • Ha a legmodernebb, legmegbízhatóbb és legpontosabb szerológiai tesztet keresünk, elérhető áron.

A vérvételt ebben az esetben is érzéstelenítéssel végezzük, a lehető minimumra csökkentve az ezzel járó fájdalmat és kellemetlenséget.

A vizsgálat ára: 11.000 Ft.
Ehhez társul a vérvételi és leletkezelési díj: 4.000 Ft.

Szerológiai teszt és PCR

A szerológiai tesztek a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki a vérmintából. Míg a PCR teszttel a vírus jelenlétét lehet bizonyítani, addig a szerológiai vizsgálat a szervezetünk válaszreakciójáról ad képet. Segíthet a tünetmentes fertőzöttek, illetve a fertőzésen már átesett személyek felderítésében. A vénás vérből végzett vizsgálat (automatizált szerológiai vizsgálat) érzékenysége, megbízhatósága meghaladja az ujjbegyvér-gyorstesztekét. Fontos kiemelni: önmagában a szerológiai vizsgálattal nem tudjuk igazolni vagy kizárni, hogy éppen fertőzöttek vagyunk-e, vagy sem, arról csakis a PCR vizsgálattal kiegészítve kaphatunk teljes körű információt, hogy szervezetünk a koronavírus fertőzés szempontjából érintett-e és annak melyik stádiumában vagyunk.

További információk koronavírus-tesztjeinkről és vizsgálatainkról itt!