Videók

Az antibiotikum-rezisztencia veszélyei a gyermekorvos szerint

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulásának veszélyére hívta fel újra a figyelmet az ENSZ. Kutatók szerint a folyóvizek gyógyszerszennyezése nagyban növeli az olyan ún. sziperbaktérium kialakulásának veszélyét, amelyekkel szemben nem lesznek hatékony kezeléseink.

Dr. Nagy Ilona, a Medikids csecsemő- és gyermekgyógyásza szerint már most nagyon sok olyan baktérium van, amely a hagyományos antibiotikus kezelésre nem reagál, vagy csak mérsékelten reagál. A szakorvos szerint a globális probléma mellett az egyéni esetekben is különösen oda kell figyelnünk az antibiotikumok alkalmazására: csak a legszükségesebb esetekben adjunk antibiotikumot. A legérzékenyebbek a csecsemők és a kisgyermekek, az élet első néhány évében kapott antibiotikum ráadásul a bélflóra fejlődését is befolyásolhatja, amiből felnőttkorban különböző bélbetegségek sokkal gyakrabban alakulhatnak ki – hangsúlyozta dr. Nagy Ilona.

Medikids, 2019. június

A legfontosabb védőoltások

Kötelezők és nem kötelezők: mindegyik védőoltás fontos – véli dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász. A Medikids gyermekorvosa a HáziPatika.com kérdésére foglalta össze, melyek a legfontosabb gyermekkori oltások.

Házipatika videotár, 2018. április

A Music FM száguldó riportere a Medikidsben

A 89.5 Music FM délutáni Road Show száguldó házigazdája, Fittikém villámlátogatást tett a Medikidsben, ahol dr. Nagy Ilonával az influenzajárvány aktuális kérdéseiről beszélgettek.

MusicFM Road Show, 2018. február 1.

A csókbetegség

A sokszor csak „csókbetegségként” emlegetett, a nyál útján terjedő mononukleózis rendkívül kellemetlen, sőt, akár veszélyes panaszokkal járó fertőzéses betegség. A kórképpel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász foglalta össze a HáziPatika.com számára.

Házipatika videotár, 2018. április

Ahol mosolyogva gyógyul a gyermek

A Zugrádió családi magazinjában dr. Timmermann Gábor orvos igazgató mutatja be a Medikids Gyermekgyógyászati Központot.

CSALÁDBAN MARAD – a Családcentrum Alapítvány 2017. december 7-i adása © www.zugradio.hu

Utazások, betegségek, oltások

Távoli egzotikus tájak, káprázatos helyek, különös élmények, köztük bizony különös betegségek is. Hogyan készüljünk nagy utazások előtt? Hogyan tegyük magunkat védetté olyan fertőzések illetve betegségek ellen, amelyekkel itthon nem találkozunk, tehát védettségünk sincs. Miben segíthet a védőoltási tanácsadó, a speciális, egyénre szabott oltási terv? Dr. Kulcsár Andrea infektológus főorvos, gyermekgyógyász, a Medikids nemzetközi védőoltási szakértője válaszol.

Érett az iskolára?

Az iskolába lépés nagy változás a gyermekek életében. De mikor kell ezt meglépni? Mikor van készen? És honnan tudjuk, hogy készen van-e? Ahhoz, hogy a gyermek számára büszkeség legyen iskolásnak lenni, érdemes megalapozott döntést hozni. ebben segít a gyermekpszichológus. Az iskolaérettségi vizsgálat átfogó képesség-diagnosztikára épül. Csorba Emőke gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus többek között a vizsgálat menetéről is beszél.

Ezért fontos az influenza elleni védőoltás

Miért kiemelten fontos megkapniuk az oltást csecsemőknek és gyermekeknek? Miért erősen ajánlott várandósoknak, időseknek illetve alapbetegségben szenvedőknek is? Valóban minden évben meg kell-e kapnunk az aktuális új oltást? Többek között ezekre ad választ dr. Kulcsár Andrea gyermekgyógyász, infektológus főorvos, védőoltási tanácsadó.

Vigyázat, kullancs!

Sok mindent hallunk, látunk, tudunk vagy tudni vélünk a kullancsokról, kullancscsípés okozta fertőzésekről, gyanú esetén a teendőkről, védettségről, oltásról. A széles körben terjedő tévhitek, féligazságok és tények között az orvos szakértő kendőzetlenül tesz rendet. Hogyan ismerjük fel a kullancs csípését, és mik a teendők kullacscsípés esetén? Mikor forduljunk orvoshoz? Honnan tudjuk, hogy Lyme-kór fertőzöttség állhat-e fenn? És hogyan előzzük meg a bajt? Dr. Kulcsár Andrea, a fertőző betegségek szakorvosa, a Medikids védőoltási tanácsadója elmagyarázza.

Gyermekkori diabétesz – mit tanácsol a gyermekorvos

Egyre gyakoribb a gyermekkori diabétesz, egyre több a 2-es típusú cukorbeteg gyerek. Miért van ez, és mit tehetünk, hogy megelőzzük? A Medikids gyermekorvosa válaszol.

Szűrő BERA újszülött és csecsemő hallásvizsgálat

A legkorszerűbb és legteljesebb újszülött- és csecsemőkori hallásvizsgálat a Medikids Gyermekgyógyászati Központban. Részletek és bejelentkezés: http://medikids.hu/bera-ujszulott-es-csecsemo-hallasvizsgalat/

Gyulladásos felső légúti betegségek?

Dr. Malik Anikó csecsemő- és gyermekgyógyászt, a Medikids szakorvosát a FIX TV adásában a felső légúti betegségekről, ezek megelőzésének, leküzdésének legjobb lehetőségeiről kérdezte a Fix Magazin riportere.

Babaúszás és fülproblémák

Dr. Bacsa Judit, a Medikids fül-orr-gégésze a Stilianos Babauszoda vendégeként többek között a csecsemőkori fülbetegségekről, a középfülgyulladás és hallójárati gyulladás okairól, a fülzsír fontosságáról is beszélt.

Mire figyeljünk, ha úszik a baba? Bent maradhat-e a víz a hallójáratban? Olajozás úszás előtt: segíthet-e? Úszhat-e a gyermek beültetett tubussal?

Boldog anyák napját

kíván a Medikids!

Tejallergia vagy tejcukor-érzékenység: mi a különbség?

Tejallergia vagy tejcukor-érzékenység? Nem mindegy, mi áll a tejfogyasztás nyomán jelentkező panaszok hátterében. A legfontosabb tudnivalókat dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász foglalta össze.