Médiamegjelenések

A jó gyermekorvos elsősorban szereti a gyermekeket

Már kisgyerekként tudta, hogy orvos lesz. Elsősorban egy gyermekkori példaképe, a család orvosa ihlette, hogy gyermekorvos legyen, és szerinte a világ legszebb szakmáját űzi. A szakmája egyben a legnagyobb hobbija is, gyakran energikusabban tér haza, mint amennyire energikusan elindult dolgozni reggel.  Dr. Külkey Orsolya az MTVA Ridikül című műsorának vendége volt.

dr. Külkey Orsolya a Ridikülben

A jó gyermekorvosnak elsősorban ismernie és szeretnie kell a gyermeket, illetve ugyanígy ismernie és szeretnie kell a családot is – vallja dr. Külkey Orsolya csecsemő- és gyermekgyógyász az MTVA Ridikül című műsorában. Szerinte minden gyermekkel, illetve minden szülővel más-más kommunikációs formákra van szükség. Gyermek esetében ez alapvetően életkorfüggő. 

Ahhoz, hogy valaki jó gyermekorvos legyen, nem csak az szükséges, hogy jól ismerje a szakmájátkellő alázattal, kellő felkészültséggel álljon hozzá a gyógyításhoz, de rendelkeznie kell a nonverbális kommunikáció kifinomultságával is 

– véli dr. Külkey. Hirtelen nagyon sok információval találja magát szembe az orvos. Egyszerre fontos, hogy a gyermek nonverbális kommunikációjára figyeljen, ebből is következtetni tudjon, illetve hogy alaposan meghallgassa a szülőt is, mondja dr. Külkey Orsolya.  

 

Hozzátáplálás: a párhuzamos ételek időszaka

Dr. Nagy Ilona, a Medikids csecsemő- és gyermekgyógyásza Horváth Éva vendégeként, a modell-műsorvezető konyhájában beszélt a csecsemő hozzátáplálásról. Horváth Éva tavaly májusban adott életet kisfiának, Kristófnak, a mindmegette.hu új sorozatában együtt látták vendégül dr. Nagy Ilonát.

Száguldó riporter a Medikidsben

A 89.5 Music FM délutáni Road Show száguldó házigazdája, Fittikém a Medikidsben járt, dr. Nagy Ilonával az influenzajárvány aktuális kérdéseiről beszélgettek. 2018. február 1.

Melegkiütések: okok, megelőzéstől, kezelés

A melegkiütés (vagy miliaria) legvalószínűbb oka a verejtékmirigyek kivezető csöveinek relatív szűkössége, illetve elzáródása: ilyenkor a verejték nem tud távozni, és a bőr rétegei között gyulladást idéz elő – fejtette ki Dr. Malik Anikó, a Medikids csecsemő- és gyermekgyógyásza a BABASZOBA portál kérdésére.

A melegkiütés gyakori a gyermekek körében, különösen kis csecsemőknél fordul elő, de időnként felnőtteknél is jelentkezik. Nagyon látványosan jelenik meg az arcon, de sokszor okoz tüneteket az összeérő, ezért rosszul szellőző bőrfelületeken (pl. hónalj, lágyék), a tarkón, a háton, a mellkason és a pelenkás bőrön, a popsin.

Hogyan előzhető meg? Hogyan kezelhető?

A teljes cikk itt olvasható

melegkiütés

Mit tehetsz, ha szeles a baba?

Mit tehetsz, ha szeles a baba?

A csecsemő éretlen emésztőrendszerében gyakran rekednek meg a bélgázok, emiatt sokszor lehet nyűgös, nyugtalan a pici. Hogyan segíthetsz rajta?

A BABASZOBA blog kérdésére dr. Nagy Ilona, a Medikids Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyásza elmondta, 3-4 hetes kortól 3-4 hónapos korig a babák szinte mindegyikénél okoznak átmeneti panaszokat a bélgázok. Egyre több az allergiás pici is, ezért mind többen keresik fel a gyermekorvost bélrendszeri panaszokkal. Ahogy érik a bélrendszer, a csecsemőkori allergiák egy részét kinőhetik a babák.

Orvosunk az okokról és a teendőkről egyaránt beszélt. Teljes cikk itt olvasható.

Fejtetű: mit tegyünk, ha tetves a gyermek?

Bölcsődékből, óvodákból gyakran tér haza a gyermek nem várt “vendégekkel”, melyektől aztán az egész család közös feladata megszabadulni. A közhiedelemmel ellentétben a fejtetű nem az ápolatlanság következménye, sőt éppen az ápolt fejbőr vonzza leginkább. Hogyan fedezhetjük fel gyermekünk hajában a kártékony élősködőket, mit tehetünk a megelőzésért és a kezelésért? Dr. Külkey Orsolya, a Medikids Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyásza a Házipatika.com egészségportálon foglalta össze a tudnivalókat. Elolvasom

A nefrológia és a gyermekgyógyászat találkozása

A nefrológia és a gyermekgyógyászat találkozása. Melyek a fő különbséges a felnőtt- és a gyermeknefrológia között? Hogyan kell egyben picit pszichológussá is válnia a nefrológusnak? Többek között ezekről is beszélt dr. Kelen Kata a Gyógyhír Magazinban.

Elolvasom (Gyógyhír magazin, 2015. szept. 2.)

Allergiák, intoleranciák

Hogyan lehet felismerni az ételallergiákat, intoleranciákat, és hogyan lehet együtt élni velük? Miért olyan sok az allergiás kisgyermek? Melyek a leggyakoribb allergiák, intoleranciák manapság a gyermekeknél? Illetve milyen tünetei vannak kisgyermekkorban az allergiáknak és intoleranciáknak? Dr. Nagy Ilona csecsemő- és gyermekgyógyász, a Medikids orvosa a Karc FM életmód magazinjában többek között arról is beszélt, hogy milyen további betegségek alakulhatnak ki a korai gyermekkori allergiákból, illetve melyek a legjobb módszerek az allergiák vagy intoleranciák kimutatására.

Az interjú második felében Rabb Edit óvodapedagógus, az AllerGéniusz egyesület alapítója és vezetője saját tapasztalatai alapján beszél arról, hogy milyen az ételallergiás gyermekek élete, milyenek egy ételallergiás gyerekeket nevelő család mindennapjai.

Megúszni a náthát

Dr. Malik Anikó csecsemő- és gyermekgyógyászt, a Medikids szakorvosát a FIX TV adásában a felső légúti betegségekről, ezek megelőzésének, leküzdésének legjobb lehetőségeiről kérdezte a Fix Magazin riportere.

Minden hatodik gyereknél előfordul valamilyen táplálékallergia vagy túlérzékenység

Többek között diétás étrendről, a fejlődéséhez szükséges étrendekről, táplálékallergiákról is beszélt dr. Kiss Melinda, a Medikids gyermek-gasztroenterológusa a Metropol hasábjain.

„Orvosi tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy a gondozók és a pedagógusok figyelnek a közösségekben a szükséges diéták pontos betartására, azonban ritkán a szülinapi tortázás vagy a gyerkőcök közötti kínálgatás okozhat bajt” – mondta dr. Kiss Melinda. „Ezért a szülőknek javaslom, hogy a gyermeküket is életkornak megfelelően tanítsák, és hívják fel a gondozók és a pedagógusok figyelmét, hogy a diétahibát lehetőség szerint elkerülhessék.” Tovább olvasom

Fel kell ismerni a gyermek betegségének jeleit

Sok anyuka esik kétségbe attól, hogy az iskola- és óvodakezdést követően állandóan beteg a gyereke. Az ovisoknál gyakran előfordul, hogy 3-4 nap közösségben töltött idő után két hétig otthon vannak. A szülőnek észre kell vennie azokat a jeleket, amikor gyermekét már nem engedheti vissza az iskolai, óvodai közösségbe – véli dr. Külkey Orsolya csecsemő- és gyermekgyógyász, aki hangsúlyozta: az esetek zömében semmi rendkívüli az őszi betegségek eseten, a gyermek immunrendszere úgy alakul ki, úgy erősödik, hogy a kórokozókkal találkozik.

A betegség megelőzése az életmóddal kezdődik, a gyermeknek változatosan kell étkezniük. A nyáron zöldséggel, gyümölccsel, és napfényen töltött kikapcsolódással, sporttal lehet felkészíteni őket az iskolakezdésre. (Forrás: TV2.hu)

Sajtószoba


 

A Medikids a korrekt és szakszerű tájékoztatás elkötelezett híve.

A közösségi média kontroll nélküliségének, a klikk-hajhász ostobaságok és ‘alternatív igazságok’ világában,  fontosnak tartjuk, hogy magunk is hozzájáruljunk a pontos, releváns tájékoztatáshoz. Ezért készséggel állunk a sajtó munkatársainak rendelkezésére a rendelési profiljainkhoz tartozó témakörökben:

  • csecsemő- és gyermekgyógyászati kérdések, gyermekorvosi vizsgálatok, betegségek
  • egészségtudatosság, egészségvédelem, szűrővizsgálatok újszülött kortól a felnőttkorig
  • szezonális egészségügyi problémák, járványok
  • védőoltásokkal, fertőző betegségekkel és ezek megelőzésével kapcsolatos kérdések
  • utazással kapcsolatos egészségügyi kérdések (nemzetközi oltóhelyként védőoltásokkal, idényjellegű oltásokkal kapcsolatos kérdések)
  • laboratóriumi és diagnosztikai vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések
Információk, kapcsolatfelvétel:
  • +36 1 700 4411
  • medikids@medikidskozpont.hu