Gyermek kézsebészet, plasztikai sebészet

A gyermek mindennapi tevékenységeinek, fejlődése teljességének jelentős része kötődik a kézhez. Valamennyi tevékenységünk eszköze, közvetítője a kéz, akár a legbanálisabb mindennapi tevékenységekről, akár a társas lét, az érzelemkifejezés, a kognitív folyamatok megéléséről beszélünk. A kézsebész, traumatológus a kéz egy-egy sérült vagy elveszett funkciójának helyreállítását végzi.

Pattanó ujj, ganglion, alagút szindróma kivizsgálásával és műtéti megoldásával, ínhüvelygyulladások, teniszkönyök-golfkönyök konzervatív, injekciós vagy műtéti kezelésével teljes funkció érhető el.

Valamennyi panasszal fordulhatnak dr. Novoth Béla plasztikai sebész, kézsebész-traumatológus szakorvoshoz.

Alagút szindrómák

Leggyakrabban a könyök belső oldalán, vagy a csukló tenyéri oldalán futó vaskos ideg valamilyen okból nyomás alá kerül. Tünete a nyomás alá került idegtől függően különböző ujjak zsibbadása, esetleg mozgáskiesése. Amennyiben az ideg felszabadítása ez nem történik meg időben, és mozgáskiesés is társult az érzéskieséshez, maradandó, vagy csak részlegesen gyógyuló állapot jöhet létre.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét általában altatásban vagy érzéstelenítésben (adott terület feltárása, és az ideg nyomás alóli felszabadítása).

Fejlődési rendellenességek a kézen

Hátterében öröklött tényezők vagy a terhesség alatt ért tényezők állnak. A kézsebész az elváltozás megszűntetésében vagy mértékének csökkentésében, a sérült funkció vagy esztétikai látvány javításában segíthet. A vizsgálatot (szakorvosi manuális vizsgálat, általános és laboratóriumi vizsgálatok, ultrahangvizsgálat) követően műtéttel biztosítjuk a korrekciót.

A kéz fejlődési rendellenességeit ideális gyermekkorban műtéttel korrigálni. Általában egy éves korban, de az elváltozástól függően ez lehet akár néhány hónapos kor is. A teljes rekonstrukciót ideális az iskolába menetel előtt befejezni.

kézsebészet, traumatológia

Gyermekkori rögzült hüvelykujj (pollex  flexus congenitus)

A hüvelykujj alapperci barázdája magasságában lévő ínhüvely szájadékon a hajlító ín nem tud keresztül csúszni. Az ujj végperce általában hajlított, ritkán nyújtott helyzetben rögzül.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét általában altatásban (az ínhüvely szájadékot bemetszük, ezáltal a kaput szélesre tárjuk és a hajlító ín szabad csúszását biztosítjuk).

 Ganglionok

A kéz ízületein, vagy ínhüvelyein képződő kiboltosulások. Ezek lehetnek fájdalmasak, vagy csak esztétikailag zavaróak. A kézsebészeti beavatkozás célja az elváltozások eltűntetése, és ezzel a kellemetlen érzés megszűntetése.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét általános, vagy helyi érzéstelenítésben (a gangliont a felette ejtett metszésből eltávolítjuk, a kiújulás megelőzésére sokszor szükséges az ízület megnyitása is.)

kézsebészet, műtét

Dupuytren kontraktura

A tenyéri aponeurosis (kötőszövetes hálózat) nem tisztázott eredetű megvastagodása, zsugorodása. Az elváltozás következmény az ujjak különböző fokban létrejövő hajlított helyzetű kontrakturája. Az orvosi beavatkozás az ujjak zsugorodásának megakadályozását célozza, vagy a már hajlított helyzetben rögzült ujjak kiegyenesítését, így érhető el a kéz mozgásfunkciójának visszaadása.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét (gyakorlott kézsebészt igénylő beavatkozás, általános vagy helyi érzéstelenítésben), melynek lényege az ujjakat hajlított helyzetben rögzítő aponeurosis lehetőség szerinti teljes eltávolítása.

Pattanó ujj

A tenyéri barázda magasságában lévő ínhüvely szájadékon a hajlító ín nem tud keresztül csúszni. (Nem fér át a lyukon.) Az ujj hajlítása, vagy nyújtása egy fájdalmas pattanás mellett lehetséges csak.

Ajánlott orvosi beavatkozás: műtét helyi érzéstelenítésben (az ínhüvely szájadékot bemetszük, ezáltal a kaput szélesre tárjuk és a hajlító ín szabad csúszását biztosítjuk).

SZAKEMBERÜNK

Dr. Novoth Béla

gyermeksebész, plasztikai sebész, kézsebész-traumatológus

RENDELÉSI IDŐ

hétfő 16-20 óra (kéthetente)

FOGLALJON IDŐPONTOT

Hívja a 06 1 700 4411 telefonszámot!

Dr. Novoth Béla kézsebészeti-traumatológiai és plasztikai sebészeti rendelése a Medikids udvarában lévő B épületben, a Genium Orvosi és Esztétikai Lézerközpontban található.

A vizsgálat menete:

  • kórelőzmény – a korábbi mozgásszervi panaszok és betegségek feltérképezése
  • funkcionális vizsgálat – kézfunkcionális vizsgálata, kisízületek mozgásterjedelmének és deformitásainak, tengelyeltéréseinek vizsgálata
  • perifériás idegek (neurológiai) vizsgálata: az ujjak működését végző izmok beidegzésének vizsgálata, az érzőbeidegzés vizsgálata
  • ultrahangvizsgálat
  • terápiás javaslat, dokumentáció, ambuláns lap készítése

olvasta?

Plasztikai sebészet

 

Hegek kelezése hagyományos műtéti úton vagy lézerrel

Minden szövetsérülés hegképződéssel gyógyul, de a hegek megjelenési formája és viselkedése különböző. Ideális a vékony, halvány, puha, kevéssé látható, ún. biológiai heg. Ettől eltérő, zavaró, vaskos, behúzó, deformitást okozó hegek alakulhatnak ki, ha a sebgyógyulás feltételei nem ideálisak.

A hegek az esetek zömében teljesen nem tűntethetők el, azonban sokszor igen szépen javíthatóak. A hegesedést nagymértékben alkati tényezők is befolyásolják – ez az oka a keloid képződésnek is, melynek korrekciós lehetősége egyénenként változó.

Megoldások:

  • hagyományos műtét során (helyi érzéstelenítésben vagy altatásban) az esetek egy részében a heg egyszerű kimetszése és atraumatikus varrata elégséges, máskor bonyolult, a hegvonal lefutását megváltoztató beavatkozás adja a legjobb eredményt;
  • lézeres beavatkozás (kíméletesebb és gyorsabb) az egyszerűbb, könnyen javítható hegek esetében indikált.

 

Fülplasztika

A fülkagyló koponyához való illeszkedése, egyes részeinek aránya, vagy egyes hajlatok, gödrök alaki eltérése okozza az esztétikailag zavaró fülformát. A fülkagyló fejlődése az 5-6. életév között döntően befejeződik. A leggyakoribb alakváltozás, az elálló fül ebben az életkorban már korrigálható.

A korrekció műtéti úton történik, a fülkagylók formálásával, illeszkedésük alakításával, az aránytalanság megszüntetésével. A műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, tartama 1-1,5 óra. A korrekciót a fül hátsó felszínén ejtett bőrmetszésből végezzük el, ezáltal a fülkagylón elölről heg nem látszik. Az új formát és helyzetet puha, nedves vattás kötéssel óvjuk meg. A műtét után 1 héttel vesszük le a körkörösen futó kötést a fejről, majd rá egy hétre a varratokat is eltávolítjuk. Fejpánt használata összesen 4-6 hétig szükséges.