Gyermeknefrológia

Mikor forduljon hozzánk?

Következő esetekben keresse fel a nefrológus szakorvost:

 • húgyúti fejlődési rendellenességek
 • vizeleteltérések:  haematuria, proteinuria, glükozuria
 • húgyúti fertőzések
 • vizeletürítéssel kapcsolatos problémák: oliguria, polyuria, pollakisuria, dysuria okainak felderítése.
 • vizelettartással kapcsolatos panaszok: enuresis nocturna, enuresis diurna, inkontinencia, dysfunctionális vizelés vizsgálata, kezelése, követése.

A Medikids gyermeknefrológiai szakrendelésének keretében a panaszok kivizsgálása, kórisme felállítása, szükség esetén a beteg gondozásba vétele, időszakos ellenőrzése, a társszakmák bevonásával a differenciáldiagnosztikai feladatok elvégzése, a progresszivitás elve alapján további ellátás céljából a beteg megfelelő szakellátó intézménybe irányítása történik.

 • Húgyúti fejlődési rendellenességek (intrauterin szűrés kapcsán észlelt, posztpartum, szűrővizsgálattal felismert rendellenességek) követése, szükség esetén további diagnosztikai lépések tervezése, amennyiben szükséges a beteg gyermekurológiai/sebészeti tevékenységet folytató intézménybe való irányítása. Urológiai beavatkozások után a gyermek nefrológiai követése.
 • Makroszkópos, vagy mikroszkópos vizeleteltérések kivizsgálása: haematuria, proteinuria, glükozuria differenciáldiagnosztikája, kezelése, ellenőrzése.
 • Kórházi kezelést nem igénylő húgyúti fertőzések kezelése.
 • Vizeletürítéssel kapcsolatos problémák kivizsgálása: oliguria, polyuria, pollakisuria, dysuria okainak felderítése.
 • Vizelettartással kapcsolatos panaszok vizsgálata, kezelése: enuresis nocturna, enuresis diurna, inkontinencia, dysfunctionális vizelés vizsgálata, kezelése, követése.
 • Akut, vagy krónikus vesebetegségek felismerése esetén a beteg megfelelő ellátó helyre való irányítása, szükség esetén a gondozó intézménnyel együttműködve időszakos kontroll vizsgálatok elvégzése.

A legkorszerűbb vizsgálati eszközök és labordiagnosztikai lehetőségek mellett, a Medikids Gyermekgyógyászati Központban Budapest legjobb gyermeknefrológus szakorvosa áll pácienseink rendelkezésére.

 

Uroflow – hólyagfunkció vizsgálat

Mit jelent az urodinámiás (uroflow) vizsgálat?

Az alsó húgyúti urodinámiás vizsgálatok a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálatát jelentik, segítik a vizelési zavarok mögött rejlő szervi vagy funkcionális okok felismerését. Emellett a már felismert okok kezelése során nagy segítséget jelentenek a terápia hatékonyságának követésében.

Kiknél szükséges az uroflow vizsgálat elvégzése?

Az uroflow vizsgálat a vizelési zavarok komplex diagnosztikájának részét képezi. A tünetek részletes megbeszélését követően dől el, hogy szükséges-e a hólyag működésének műszeres vizsgálata.

Javasolt lehet az elsődleges éjszakai bevizelés kivizsgálása során, a másodlagosan megjelenő éjszakai bevizelés során, még nagyobb jelentőséggel bír a nappali vizelési panaszok fennállása esetén, például: gyakori vizelés, sürgető vizelési inger, vizelet elcsepegés a vizelés előtt, vagy a vizelést követően, ritka vizeletürítés, szakaszos vizelés, folyamatos vizeletinkontinencia, visszatérő húgyúti fertőzések.

 

Kiknél végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálathoz szükséges a gyermek kooperációja. Alapvetően azon gyermekeknél végezhető el, akik képesek a vizelési inger jelzésére, felszólításra tudnak vizeletet üríteni.

A vizsgálat menete

A vizsgálat nem invazív, nem fájdalmas. Időtartama kb. 2-3 óra.

A gyermekeknek 2 vagy 3 alkalommal kell egy speciális (hagyományos WC-re emlékeztető) készülékbe vizeletet üríteni, az otthon is szokásos módon (ülve, vagy állva). Minden vizelést követően ultrahang segítségével megmérjük, hogy a húgyhólyag teljesen kiürült-e. Ha nem, akkor meghatározzuk a reziduum (maradvány) mértékét.

A vizsgálat a tünetektől függően zajlik, de legtöbbször meghatározzuk a maximális vizelési inger, illetve az első vizelési inger melletti vizelési paramétereket. Információt kapunk a maximális funkcionális hólyag kapacitásáról, a vizelési áramlási paraméterekről, a hólyag ürüléséről. A vizsgálat során speciálisan képzett asszisztens segíti a gyermekeket, szükség esetén gyermeknephrológus bevonásával.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív az alábbi linken letölthető, előre kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

SZAKEMBERÜNK

Dr. Kelen Kata

gyermeknefrológus

RENDELÉSI IDŐ

csütörtök 16-20 óra

Az éjszakai bepisilés három-négyéves korig sok gyermeknél előfordul még, semmi rendkívüli vagy kóros nincs ebben. Ha a probléma öt-hatéves kor felett, netán iskolás korában is fennáll, érdemes szakszerű figyelmet fordítani rá.

Az éjszakai bepisilés Magyarországon körülbelül 90.000 kisgyermeket érint, egyaránt lehet szervi és lelki eredetű. A probléma kezelése során fontos tehát mind a fizikai, mind a pszichológiai tényezőket megvizsgálni. A Medikidsben a pontos, hatékony feltárást és kezelést

A lehetséges lelki okokat gyermekpszichológus segít felmérni, majd terápia során megoldani a problémát. A testi okok felderítésében és szakszerű kezelésében nefrológus szakorvosunk nyújt megfelelő segítséget. Az éjszakai bepisilésnek gyakran szervi okai vannak, különösen nagyobb gyermekek esetében.

Kedves Ügyfeleink!

 

Egészségközpontunk pünkösd hivatalos ünnepe okán,
2020. május 30-án, szombaton és június 1-jén, hétfőn
zárva tart.