Gyermeknefrológia

Mikor forduljon hozzánk?

Következő esetekben keresse fel a nefrológus szakorvost:

 • húgyúti fejlődési rendellenességek
 • vizeleteltérések:  haematuria, proteinuria, glükozuria
 • húgyúti fertőzések
 • vizeletürítéssel kapcsolatos problémák: oliguria, polyuria, pollakisuria, dysuria okainak felderítése.
 • vizelettartással kapcsolatos panaszok: enuresis nocturna, enuresis diurna, inkontinencia, dysfunctionális vizelés vizsgálata, kezelése, követése.

A Medikids gyermeknefrológiai szakrendelésének keretében a panaszok kivizsgálása, kórisme felállítása, szükség esetén a beteg gondozásba vétele, időszakos ellenőrzése, a társszakmák bevonásával a differenciáldiagnosztikai feladatok elvégzése, a progresszivitás elve alapján további ellátás céljából a beteg megfelelő szakellátó intézménybe irányítása történik.

 • Húgyúti fejlődési rendellenességek (intrauterin szűrés kapcsán észlelt, posztpartum, szűrővizsgálattal felismert rendellenességek) követése, szükség esetén további diagnosztikai lépések tervezése, amennyiben szükséges a beteg gyermekurológiai/sebészeti tevékenységet folytató intézménybe való irányítása. Urológiai beavatkozások után a gyermek nefrológiai követése.
 • Makroszkópos, vagy mikroszkópos vizeleteltérések kivizsgálása: haematuria, proteinuria, glükozuria differenciáldiagnosztikája, kezelése, ellenőrzése.
 • Kórházi kezelést nem igénylő húgyúti fertőzések kezelése.
 • Vizeletürítéssel kapcsolatos problémák kivizsgálása: oliguria, polyuria, pollakisuria, dysuria okainak felderítése.
 • Vizelettartással kapcsolatos panaszok vizsgálata, kezelése: enuresis nocturna, enuresis diurna, inkontinencia, dysfunctionális vizelés vizsgálata, kezelése, követése.
 • Akut, vagy krónikus vesebetegségek felismerése esetén a beteg megfelelő ellátó helyre való irányítása, szükség esetén a gondozó intézménnyel együttműködve időszakos kontroll vizsgálatok elvégzése.

A legkorszerűbb vizsgálati eszközök és labordiagnosztikai lehetőségek mellett, a Medikids Gyermekgyógyászati Központban Budapest legjobb gyermeknefrológus szakorvosa áll pácienseink rendelkezésére.

 

Uroflow – hólyagfunkció vizsgálat

Mit jelent az urodinámiás (uroflow) vizsgálat?

Az alsó húgyúti urodinámiás vizsgálatok a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálatát jelentik, segítik a vizelési zavarok mögött rejlő szervi vagy funkcionális okok felismerését. Emellett a már felismert okok kezelése során nagy segítséget jelentenek a terápia hatékonyságának követésében.

Kiknél szükséges az uroflow vizsgálat elvégzése?

Az uroflow vizsgálat a vizelési zavarok komplex diagnosztikájának részét képezi. A tünetek részletes megbeszélését követően dől el, hogy szükséges-e a hólyag működésének műszeres vizsgálata.

Javasolt lehet az elsődleges éjszakai bevizelés kivizsgálása során, a másodlagosan megjelenő éjszakai bevizelés során, még nagyobb jelentőséggel bír a nappali vizelési panaszok fennállása esetén, például: gyakori vizelés, sürgető vizelési inger, vizelet elcsepegés a vizelés előtt, vagy a vizelést követően, ritka vizeletürítés, szakaszos vizelés, folyamatos vizeletinkontinencia, visszatérő húgyúti fertőzések.

 

Kiknél végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálathoz szükséges a gyermek kooperációja. Alapvetően azon gyermekeknél végezhető el, akik képesek a vizelési inger jelzésére, felszólításra tudnak vizeletet üríteni.

A vizsgálat menete

A vizsgálat nem invazív, nem fájdalmas. Időtartama kb. 2-3 óra.

A gyermekeknek 2 vagy 3 alkalommal kell egy speciális (hagyományos WC-re emlékeztető) készülékbe vizeletet üríteni, az otthon is szokásos módon (ülve, vagy állva). Minden vizelést követően ultrahang segítségével megmérjük, hogy a húgyhólyag teljesen kiürült-e. Ha nem, akkor meghatározzuk a reziduum (maradvány) mértékét.

A vizsgálat a tünetektől függően zajlik, de legtöbbször meghatározzuk a maximális vizelési inger, illetve az első vizelési inger melletti vizelési paramétereket. Információt kapunk a maximális funkcionális hólyag kapacitásáról, a vizelési áramlási paraméterekről, a hólyag ürüléséről. A vizsgálat során speciálisan képzett asszisztens segíti a gyermekeket, szükség esetén gyermeknephrológus bevonásával.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív az alábbi linken letölthető, előre kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

SZAKEMBERÜNK

Dr. Kelen Kata

gyermeknefrológus

RENDELÉSI IDŐ

csütörtök 16-20 óra

Az éjszakai bepisilés három-négyéves korig sok gyermeknél előfordul még, semmi rendkívüli vagy kóros nincs ebben. Ha a probléma öt-hatéves kor felett, netán iskolás korában is fennáll, érdemes szakszerű figyelmet fordítani rá.

Az éjszakai bepisilés Magyarországon körülbelül 90.000 kisgyermeket érint, egyaránt lehet szervi és lelki eredetű. A probléma kezelése során fontos tehát mind a fizikai, mind a pszichológiai tényezőket megvizsgálni. A Medikidsben a pontos, hatékony feltárást és kezelést

A lehetséges lelki okokat gyermekpszichológus segít felmérni, majd terápia során megoldani a problémát. A testi okok felderítésében és szakszerű kezelésében nefrológus szakorvosunk nyújt megfelelő segítséget. Az éjszakai bepisilésnek gyakran szervi okai vannak, különösen nagyobb gyermekek esetében.