Gyermeknőgyógyászat

Gyermeknőgyógyászat

A 18 évesnél fiatalabb lányok nőgyógyászati jellegű problémáikkal fordulhatnak gyermeknőgyógyász szakorvosunkhoz:

  • szokatlanul korai nemi érés, vagy éppen késlekedő nemi érés esetén (10 éves kor alatt, vagy a 15 éves kornál később megjelenő első menzesz),
  • ha a menstruációs vérzés nagy fájdalmakkal, rosszulléttel, nagy vérvesztéssel jár,
  • fokozott hüvelyváladékkal járó fertőzés, hüvelygyulladás esetén,
  • a nemi szervek, emlők bármilyen rendellenessége, irritációja, elváltozása esetén,
  • nemi élet tervezett elkezdése előtt.

Miben más, speciális a gyermeknőgyógyászat?

A gyermeknőgyógyász az általános nőgyógyászati szakvizsga mellett gyermeknőgyógyász szakvizsgát is tett, speciális tudása van tehát nem pusztán nőgyógyászatból, de a gyermek női nemi szervi problémákkal kapcsolatosan is. Nem mellesleg, akár az édesanyjával érkező gyermek pácienst, akár az önállóan orvoshoz forduló fiatal lányt fokozott tapintattal, nyugalommal, körültekintéssel vizsgálja.

 

Miben segít a gyermeknőgyógyász?

A gyermeknőgyógyászati panaszok közül leggyakoribbak a nemi szervek gyulladásos megbetegedései. De igen gyakori az is, hogy pusztán megnyugtatásra, felvilágosításra van szüksége a kamaszodó lánynak a nemi éréssel kapcsolatos „problémák” okán. Szerencsére ezek a problémák zöme nem kóros. Ilyenek az idő előtti nemi érés jelei (például a korán növekedésnek induló mellek, ezek érzékenység, az első menzesz nagyon korai vagy éppen megkésett megjelenése vagy a tinédzser lányok rendellenes vérzései).

A menstruációs rendellenességek szintén gyakori problémák a gyermeknőgyógyász rendelésén. Ilyen az elhúzódó menstruációs vérzés (amikor a menzesz nem marad abba 5-6 nap után sem, ez nagy vérveszteséggel járhat), a ciklusok rendszertelensége (pl. egyik hónapban 20, a következő hónapban pedig csak 40-50 nap után kezdődik a menzesz), a túlzott vérzés, a menstruációs görcsök (kamaszlányok mintegy ötödénél rendszerint megfigyelhető, illetve társulhat hányással, fejfájással járó rosszulléttel). Minél előbb fordulnak orvoshoz, annál hamarabb lehet rendezni ezeket a vérzési rendellenességeket. Nagy segítség a problémák feltárásához a kezdetektől, rendszeresen vezetett menzesznaptár.

A vizsgálat menete

A vizsgálatot megelőzően egy beszélgetésre kerül sok, kikérdezzük, átbeszéljük a panaszokat, az előzményeket. Ha a kamaszlány már menstruál, megbeszéljük a menstruációs szokásait, a vérzés jelentkezésének idejét, a ciklus jellemzőit. Ha nemi életet is él, vagy erre készül, akkor megbeszéljük a védekezés formáit, a személyre szabott módjait.

A vizsgálat része a nemi szervek vizsgálata, gyulladásra utaló panaszok, folyás esetén a hüvelyváladék minta vétele, szükség esetén ultrahangvizsgálat. A nőgyógyászati vizsgálatot laboratóriumi vér-és vizeletvizsgálat egészítheti ki.

Szakemberünk

Dr. Lőkös Béla

Szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász, nőgyógyászati onkológus főorvos

A vizsgálat a XIII. kerületi TritonLife Medical Centerben elérhető.