Gyermekpszichológia

Gyakori, gyermek- és serdülőkorban jelentkező lelki nehézségek

A gyermekek más és más területen mutathatnak lelki érzékenységet, így lehetséges az, hogy egy nehezebb életperiódusban vagy nagyobb megterhelés esetén más és más tünetek jelentkeznek. A következő gyakori, gyermek- és serdülőkorban jelentkező lelki nehézségekkel, tünetekkel fordulhatnak a Medikidsben dolgozó pszichológusainkhoz:

• szorongásos panaszok (pl.: körömrágás, tic, hajtépés, kényszer, fóbia, pánik),
• magatartási és beilleszkedési problémák (pl. agresszió, túlzott félénkség, aktivitás- és figyelemzavar),
• testi panaszok (pl. hasfájás, fejfájás, enurézis), amely mögött orvosi kivizsgálás által nem azonosítottak szervi okot,
• alvási problémák (pl. elalvási vagy átalvási nehézségek, aluszékonyság, éjszakai felriadások) ,
• önértékelési problémák,
• serdülőkori nehézségek,
• testvérféltékenység,
• veszteségek feldolgozása (pl. válás, haláleset),
• iskolai nehézségek, teljesítményromlás.

A gyermekeken észlelhető tüneteken túl természetesen szülőként is jelentkezhet szakembereinkhez kérdéseikkel. Ha úgy érzi, hogy újra és újra ugyan azokkal a problémákkal szembesül a mindennapokban, és szeretné a rossz megoldások rögzülését elkerülni, jelentkezhet szülőkonzultációra is gyermekpszichológusainkhoz. Ilyen esetben megelőző, preventív munkára van lehetőség, ahol teret adunk annak, hogy új szemszögből is átgondoljuk a problémahelyzeteket és megtaláljuk a megoldásukhoz szükséges erőforrásokat.

 

Hogyan zajlik a pszichológussal való találkozás, a diagnosztika?

Pszichológusaink – a klinikai szakpszichológia módszertanának megfelelően – első lépésben a probléma beazonosítását, körbejárását, súlyosságának és okainak meghatározását tartják a legfontosabbnak. Így a szülők és a gyermek egy diagnosztikus folyamatban vesz részt, akár egy orvosi kivizsgálás alkalmával.

Az első találkozás (ún. első interjú) az esetek többségében a szülőkkel történik. Kivételt jelenthet ez alól serdülőkorúak ellátása, ekkor ugyanis vagy csak a serdülővel, vagy pedig a szülővel és a serdülővel együttesen történik az első találkozás, mindkét esetben a szülő beleegyezésével. Ez az alkalom lehetőséget ad a probléma feltárására, körüljárására, majd ezt követően kerül sor a gyermek fejlődéstörténetének (anamnézisének) áttekintésére. Ez a folyamat általában 1-2 találkozást jelent.

Az első interjút, anamnézis felvételt követően kezdődik a klinikai nyelvezet szerinti diagnosztikus szakasz (mely 3-5 alkalmat jelent). Ebben a szakaszban a kapcsolat kialakítása mellett a probléma diagnosztikus feltérképezése zajlik, közös játék, megfigyelés, és különböző pszichodiagnosztikai eszközök segítségével (rajztesztek, teljesítménytesztek, papír-ceruza tesztek).

A vizsgálati szakasz lezárásaként ismét szülőkonzultáció következik, melynek témája a diagnosztikus szakasz tapasztalatainak összegzése, továbbá az ez idő alatt tapasztalt események közös értelmezése. A konzultáció végén döntés születik a továbbiakról: szükséges-e további ellátás, és ha igen, annak mi a legmegfelelőbb formája.

 

GYERMEKPSZICHOLÓGIA

Mikor forduljon hozzánk?

Minden gyermek életében előfordulhatnak átmeneti nehézségek, vagy kisebb zökkenők, mindez a fejlődés természetes velejárója. Kezelendő pszichés problémára akkor kell gondolnunk, amikor a nehézségek, esetleg tünetek már állandósulnak. Ilyen esetben a fejlődés megrekedhet és a gyermek vagy fiatal jellemző viselkedése és érzelmei bizonyos helyzetekben korosztályától eltérővé válhatnak. Emellett hirtelen, jelentős változás a gyermek szokásaiban, hangulatában is jelzése lehet annak, hogy lelki problémákkal állunk szemben.

SZAKEMBEREINK

Csorba Emőke

pszichológus

Kelemen Andrea

pszichológus

Szentes Annamária

pszichológus

Szülési szabadság miatt Kelemen Andrea és Szentes Annamária rendelése szünetel

Gyermekpszichológia: hogyan képzeljük el a gyermekterápiás munka folyamatát?

Amennyiben szükséges a gyermek vagy a család további pszichológiai támogatása, akkor kezdődik az ún. terápiás szakasz, melynek hossza a probléma mértékétől és fókuszától függően a 10-20 alkalomtól akár éveken át folyó kísérésig tarthat. Valójában már az első találkozás során elindul a terápiás kapcsolat, mely aztán idővel még jobban tudja segíteni a gyermek gyógyulását.

A gyerekek alapvető, természetes tevékenysége a játék. Enélkül nem is tudnánk elképzelni az életüket. A játék során sok mindent képesek megjeleníteni, ami aktuálisan foglalkoztatja őket. Örömöt, bánatot, érdeklődést, kapcsolatokat, frusztrációkat és nehézségeket egyaránt. A gyermek- és serdülőterápiák legfontosabb terepe éppen ezért a gyermeki játék közvetítésével zajlik, egy bizalommal teli, elfogadó légkörön alapuló terápiás kapcsolatban. Ebben a közös munkában a pszichológus egyfajta professzionális segítőként kíséri, segíti a gyermeket, hogy megtalálja, és kibontsa a benne rejlő problémamegoldó képességét, és támogatják az öngyógyító folyamatok működését.

A terápiás munka során a gyerek igényének, problémakörének, személyiségének és állapotának megfelelően választjuk ki a számára legideálisabb terápiás módszert, leginkább az integratív terápiás eszköztárból merítve.

A terápiás folyamatban kiemelt szerepet töltenek be a szülők, akik mindenkinél jobban ismerik saját gyermeküket, ezért a velük való munka elengedhetetlen részét képezi a gyermekterápiáknak.