Védje magát és gyermekét oltással a kullancsok ellen

Most a Róbert Medikids Gyermekorvosi Központban teljes körű kullancs-encephalitis megelőző oltási akcióval várjuk pácienseinket.

22.000 Ft helyett most 18.000 Ft-ért!

Kedvezményes csomagunkban a következőket biztosítjuk:

 • oltóanyagot, azaz az Encepur szuszpenziós injekciót, illetve az Encepur Junior injekciót patikai áron, helyben,
 • védőoltási konzultációt infektológus szakorvos által (ennek keretében állapotfelmérést, tanácsadást, részletes tájékoztatót a fertőző betegségekről és ezek megelőzési lehetőségeiről) 10% kedvezménnyel
 • oltások beadását kedvezménnyel — az első oltás beadása díjmentes, a tanácsadási konzultáció részét képezi.

 

Érdemes oltással védekezni a kullancsok ellen, hiszen a kullancsnak már egyetlen csípése is súlyos betegséget okozhat. A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) elleni alapimmunizálás három oltással történik – magyarázza dr. Kulcsár Andrea infektológus főorvos, a Medikids védőoltási tanácsadója.

Az első oltás után 1-3 hónappal következik a második, majd újabb 5-12 (vagy oltóanyagtól függően 9-12) hónap múlva a harmadik. Ez hosszú távú, magas fokú védelmet nyújt encephalitis (agyvelőgyulladás) ellen. A megfelelő védelem érdekében adott szezonban legalább 2 oltásnak az alapimmunizálásból meg kell történni ahhoz, h a védettség létrejöjjön. Egy oltás nem elegendő.

 

A kullancs által okozott agyvelőgyulladás gyógyítására nincsen célzott terápia,

az esetleges agykárosodás mértékét gyógyszeresen lényegileg nem lehet befolyásolni. Kezdeti tünete (a csípés után 10-14 nappal) nagyon hasonlít az influenzáéhoz, az esetek zömében a betegség lefolyása kétfázisú. Az első fázis lázzal, izomfájdalmakkal, levertséggel jár és pár nap alatt elmúlik. Néhány tünetmentes nap után kezdődik az idegrendszeri gyulladás: magas láz, igen erős fejfájás, aluszékonyság, szédülés és hányás tapasztalható, néhány esetben eszméletvesztés is bekövetkezhet.

A kullancs okozta agyvelőgyulladás súlyossága az életkor előrehaladtával nő. Az oltás ezért a késői óvodás korúaknak 4-5 éves korban már ajánlott, elvileg az oltás 1 éves kor felett beadható.

SZEREZZEN VÉDELMET A KULLANCS-encephalitis ELLEN!

JELENTKEZZEN BE KEDVEZMÉNYES VÉDŐOLTÁSI AKCIÓNKRA!


  Jelen akció 2018. március 1. és 31. között érvényes, a jelölt időszakban történő bejelentkezés útján a Róbert Medikids Gyermekorvosi Központban.

  Szakemberünk

  Kullancsinvázió: így védekezzünk

  Az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek. A kullancs-encephalitis betegség lefolyása az esetek mintegy 30 százalékában súlyos, ám védőoltással megelőzhető.

  Tudta?

  A vírusos kullancs-encephalitiszt olykor igen nehéz megállapítani, mivel 1-2 hét lappangás után a kezdeti lázas, influenza-szerű tüneteket csak később követik az agyvelőgyulladás tünetei: láz, eszméletzavar, bénulások, görcsök. Encephalitis gyanúja esetén azonnali kórházi kezelés indokolt. A betegség maradandó bénulással, halállal is végződhet.

  Mind a Lyme-kór, mind a kullancs encephalitis esetében a 6-9 éves korosztály élen jár a megbetegedésben

  Kullancs-encephalitist fertőzött, nyers tehén-, kecske- és juhtejtől is lehet kapni! Ezért, aki tanyasi nyers tejet szeret fogyasztani, feltétlenül oltassa be magát!

  Ezt tehetjük kullancscsípés esetén

  A Medikids csecsemő- és gyermekgyógyásza szerint érdemes a kullancsokkal szemben releváns tudással és a megelőzés fegyverével felvérteznünk magunkat.