Medikids nemzetközi oltóközpont

A Róbert Medikids Gyermekorvosi Központban gyermekek és felnőttek utazásokkal kapcsolatos oltásait is biztosítjuk.

Az utazás előtti tanácsadás, az oltások kiválasztása egyéni eset függvénye, részletes egyéni adat-, és anamnézis felvételen, személyes beszélgetésen alapszik. Az utazás körülményei, időtartama, az utazó kora, egészségi állapota (krónikus betegség, pszichés zavar, allergia, állandó gyógyszerek használata, immunállapot stb.), várandósság, a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők befolyásolják. A kockázat felmérése ezek figyelembevételével történik.

Évente minden tizedik utazó megbetegszik valamilyen betegségben az utazása során. A világon évente több millió hepatitiszes, maláriás és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak az Egészségügyi Világszervezet kimutatásai alapján. Tájékozódjon utazás előtt, az adott ország milyen egészségügyi veszélyeket rejt.

A Medikidsben a szükséges és indokolt oltásokról teljes körű tájékoztatást kérhet, illetve helyben meg is kaphatja a szükséges oltásokat.

 

Oltás 21 betegség ellen

21 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül – elsősorban – utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások.

Bárhova utazunk a világon, javasolt a hepatitis A és B elleni védelmet megszerezni és Észak-Európába, Skandináv országokba és a Baltikumba utazóknak a kullancs elleni védőoltás is ajánlott. Közép-Amerikába, Karib-szigetekre, Ázsiába és Afrikába utazók számára szinte mindenütt ajánlott a hastífusz, tetanusz, több helyütt a járványos gyermekbénulás és veszettség elleni védőoltás, illetőleg azoknak felfrissítése.

Hosszabb külföldi tartózkodás előtt kibővülhet a sor a morbillikanyaró-rubeola-mumpsz, a varicellabárányhimlő, a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal. Afrika középső régiójában, és Dél-Amerika legtöbb országában kötelező a sárgaláz elleni oltás.

SZAKEMBERÜNK

rendelési idő

kedd 16 – 20 óra

Leggyakoribb védőoltásokkal megelőzhető betegségek

 • BCG (Bacillus Calmette-Guérin) – elsődleges mycobacterium fertőzés, agyhártyagyulladás elleni oltás újszülött korban
 • Torokgyík (diftéria), tetanusz, gyermekbénulás ( polio), szamárköhögés (pertusszis): a gyermekkori oltások által kialakított védettség már nem elegendőemlékeztető oltással tartható fenn
 • Hepatitis A (májgyulladás „A” vírustól): bárhol fertőződhet, leginkább fertőzött vízzel, élelmiszerrel, tengeri ételekkel jelenleg hazánkban járvány van) Az oltás 1 éves kortól adható.
 • Hepatitisz B (májgyulladás „B” vírustól): A szexuális úton terjedő rákkeltő vírussal szemben az 1985 előtt születettek még nem kapták még meg ezt a védőoltást kötelező jelleggelnem oltottak kötelezően.
 • Bárányhimlő (varicella)  enyhének tartott, főképp gyermekkor vírus fertőzés. 9 hónapos kortól megelőzhető védőoltással a súlyos szövődményes fertőzés. Övsömör (zoster) a korábbi bárányhimlő vírus újraéledése idős korban előzhető meg védőoltással.
 • Kanyaró (morbilli), rubeola,mumpsz kötelezően oltottak a gyermekek 15 hónaposan és 11 évesen. A mai fiatal felnőttek védettségét a fertőzés ellen gyermekvállaláskor, járványhelyzetben javasolt ellenőrizni és fogékonyság esetén az oltás ismétlése szükséges.
 • Vírusos agyvelőgyulladás: kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen 1 éves kor felett lehet, 5 éves kortól javasolt oltani.
 • Agyhártyagyulladás: vírus okozta (kullancscsípés), járványos (baktérium) Gennyes agyhártyagyulladás: pneumococcus és Haemophilus baktérium okozta fertőzés (kötelező oltás csecsemőkorban). Meningococcus (járványosan terjedő gennyes agyhártyagyulladás) jellemzően C,B szerocsoport hazánkban. Ezen felül a W135, Y, A szerocsoportok változó megjelenéssel a világban. Ajánlott oltások 25 éves kor alatt, különös tekintettel csecsemő és serdülőkorban.
 • Tífusz, malária: számos országban előforduló komoly betegségek A hastífusz elleni oltás utazáskor (Ázsia, Afrika) és bizonyos foglalkozás esetén (szennyvízzel foglalkozók) válhat szükségessé.
 • Méhnyakrák: a HPV vírus okozta fertőzésen a nők 80%-a átesik élete folyamán, de a vírus veszélyt jelenthet a férfiak esetében is. Húgy és nemi szervek rosszindulatú rákos, és jó indulatú szemölcsös megbetegedésének hátterében leggyakrabban a Humán papilloma vírus áll. 2014 –től a serdülők iskolai kampányoltást kaphatnak. Minden szexuálisan aktív embernek javasolt, a rendszeres nőgyógyászati urológiai rákszűrés mellett az oltással is védekezni.
 • Influenza szezonálisan szükséges 6 hónapos kortól alkalmazható. Különös tekintettel a várandósság időszakára és újszülöttek környezetének. Alapbetegségben szenvedőknek, őket ápolóknak.
 • Pneumococcus baktérium tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, középfülgyulladás megelőzésére szolgál. Csecsemők kötelező oltásán felül javasolt oltás 50 éves kor felett, és alapbetegségben szenvedőknek
 • Sárgaláz: Utazás esetén lehet kötelező oltás (Afrika, Dél Amerika)
 • Veszettség megelőzése utazáskor jöhet szóba. Állatkontaktus esetén a sérülés jellegétől függően az ellátó orvos és a hatóság dönt az oltás szükségességéről.

Távoli egzotikus tájak, káprázatos helyek, különös élmények, köztük különös betegségek. Hogyan készüljünk nagy utazások előtt? Hogyan tegyük magunkat védetté olyan fertőzések illetve betegségek ellen, amelyekkel itthon nem találkozunk, tehát védettségünk sincs ellenük. Miben segíthet a védőoltási tanácsadó, a speciális, egyénre szabott oltási terv? Dr. Kulcsár Andrea infektológus főorvos, gyermekgyógyász, a Medikids nemzetközi védőoltási szakértője válaszol.

Sok mindent hallunk, látunk, tudunk vagy tudni vélünk a kullancsokról, kullancscsípés okozta fertőzésekről, gyanú esetén a teendőkről, védettségről, oltásról. A széles körben terjedő tévhitek, féligazságok és tények között az orvos szakértő kendőzetlenül tesz rendet. Hogyan ismerjük fel a kullancs csípését, és mik a teendők kullacscsípés esetén? Mikor forduljunk orvoshoz? Honnan tudjuk, hogy Lyme-kór fertőzöttség állhat-e fenn? És hogyan előzzük meg a bajt? Dr. Kulcsár Andrea, a fertőző betegségek szakorvosa, a Medikids védőoltási tanácsadója elmagyarázza.