Szoptatási tanácsadás

Gondok merültek fel a szoptatással? Ezer kérdése van, és nem tudja kinek teheti fel őket? Segítünk!

Mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai szervezetek a szoptatást tartják a csecsemőtáplálás ideális módjának, a 6 hónapos korig kizárólag a szoptatást, majd kiegészítő táplálás mellett 2 éves korig a részleges szoptatást ajánlják.

Ahhoz, hogy egy édesanya sikeres legyen a szoptatásban, megfelelő információkra és támogatásra is szüksége van.

A laktációs szaktanácsadó olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. A világ számos országában találunk szoptatási tanácsadókat klinikákon és magán praxisban egyaránt.

A gyakorlati jellegű tanácsadást azoknak az anyáknak ajánljuk, akik szeretnék szoptatni babájukat, de valamilyen nehézségbe ütköznek.

Az édesanyák sok ellentmondó tanácsot kaphatnak, melyek közül nehéz kiválasztania a megfelelőt. Sajnos nem ritka, hogy azt javasolják az anyának, hogy hagyja abba a szoptatást, pedig ez az esetek túlnyomó többségében szükségtelen.

Nagyon gyakran előfordul, hogy amiatt tiltják vagy korlátozzák a gyógyszerszedést, mert az anyának valamilyen gyógyszert kell szednie, valamilyen gyógyászati beavatkozásra, vizsgálatra van szüksége. Az is előfordul, hogy az anya gyógyszeres, vagy más típusú gyógykezelését tagadják meg, amíg az anya szoptat. Erre az esetek túlnyomó többségében nincs szükség. Sokszor a kisbaba gyarapodását értelmezik rosszul, de az is előfordul, hogy rosszul gyarapodó csecsemő esetében éppen az anyatej mennyiségét csökkentő eljárásokat javasolnak. Sokszor a fájdalmat, vagy a mellbimbón kialakult sebet a szoptatás velejárójának tekintik, amire nincs megoldás. Fontos tudni, hogy a kezdeti, vagy akár a később előforduló nehézségek is többnyire megoldhatók, szakszerű segítség mellett az anya és a kisbaba átlendül rajtuk, és a szoptatás addig tarthat, amíg az anya és a baba is jól élvezi.

Személyre szabott tanácsok

A fejlett világ országaiban évtizedek óta működnek szoptatási ambulanciák, ahol a laktációban jártas, jól képzett, tapasztalt szakemberek fogadják az édesanyákat babáikkal együtt. Alapos beszélgetés során megismerik az előzményeket, megvizsgálják az anya mellét, a gyermek száját, nyelvét, izomzatát, megfigyelik a szoptatás folyamatát, az elhelyezkedést, a baba mellre tapadását, anya és gyermeke viselkedését. Ha szükséges további vizsgálatokat javasolnak. Segítenek a kényelmes testhelyzet megtalálásában, segítenek kijavítani a mellre tapadással kapcsolatos nehézségeket, hogy a szoptatás hatékony legyen, ne fájjon, és megfelelő mennyiségű tej termelődjön – anya és gyermeke nagy megelégedettségére. Igyekeznek oldani az anya szorongásait, eloszlatni aggodalmait.

A szoptatási ambulancia nem pusztán laktációs tanácsadás – itt egyenrangú felek keresik a személyre szóló megoldást a problémára. Az értő figyelem segítségével, az anyával együtt gondolkodva, a szoptatást megfigyelve, a probléma okát könnyebb megtalálni és megoldási lehetőségeket lehet felkínálni.

A Medikidsben dr. Sarlai Katalin neonatológus-gyermekgyógyász főorvosnő várja az édesanyákat és babáikat. Sarlai főorvosnő neve közismert a szoptatás szakértőinek körében, ő Magyarországon az első olyan szakembere, aki szoptatási tanácsadó vizsgát tett a nemzetközi kritériumrendszer alapján.

Dr. Sarlai Katalin

Gyermekgyógyászat, neonatológia, szoptatási tanácsadás