Ultrahangvizsgálatok

Újszülött és csecsemő ultrahangvizsgálatok

Születés után 6 hetes kortól (koraszülötteknél korrigált születési korral számolva), indokolt esetben korábban is:
 • csípő szűrés
 • hasi ultrahangvizsgálat
 • kutacs ultrahangvizsgálat

 

A csecsemőkori szűrő ultrahangvizsgálatokat a megszületést követő 6. hét után végezzük rendszerint, mivel ebben az időpontban a csípő fejlettsége is már eléri kellő mértéket. Ha a terhességi ultrahangvizsgálat már korán fejlődési rendellenességet vagy olyan eltérést jelez, mely a megszületett csecsemő fejlődését veszélyeztetheti, előrehozott vizsgálat is indokolt lehet a koponya és a hasi régió területén. Koraszülöttség esetében a csípő vizsgálatát a számított terhességi korra korrigálva kell kivitelezni (pl. ha a 36. hétre születik, akkor a csípő ultrahang vizsgálatát a születés utáni 6. hét helyett a 10. héten végezzük).
A csecsemőkori ultrahangszűrések főbb szempontjai
Az ultrahangvizsgálat az egyik leghatékonyabb módja a fejlődési rendellenességek kiszűrésére. A felkészült gyermekradiológus által végzett, legkorszerűbb, (3D-s, illetve 4D-s ultrahang- technikával felszerelt) ultrahangvizsgálat nemcsak a csecsemő egészséges fejlődésének ellenőrzését teszi alaposabbá, hanem lehetőség nyílik arra, a klinikai tünetekkel még nem járó, de később potenciális veszélyeket rejtő betegségeket idejekorán felismerje, így lehetőséget biztosítva a korai ellátásra és a súlyosabb szövődmények megelőzésére.

 

A csecsemő általános állapotfelmérése
 • A teljes csecsemő ultrahang-szűrés magába foglalja a hasi, a koponya (agy) és a csípő vizsgálatot.
  A vizsgálattal lehetőség nyílik több, egyébként tüneteket nem okozó, veleszületett rendellenesség korai megállapítására azok korai kezelése érdekében. A vizsgálat becsült időtartama kb. 20 perc.
 • Ultrahangvizsgálatok GE Volution 8 és 10 legkorszerűbb UH gépekkel

  Ultrahangvizsgálatok a legkorszerűbb GE Volution 6 ultrahang készülékkel

  A hasi vizsgálattal áttekintjük a hasi szerveket: a májat, epehólyagot, a lépet, a veséket, a hasnyálmirigyet, a hólyagot, és a has hátsó részét magában foglaló, ún. retroperitoneumot. Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel. A csecsemő éheztetése a vizsgálat előtt nem szükséges, sőt, a kisbaba nyugodt viselkedése érdekében jóllakott állapotban tanácsos. Különösen gyakori a vesefejlődési rendellenességek korai felismerése, mert bizonyos rendellenességek hajlamosítanak a csecsemő- és gyermekkor során visszatérő húgyúti rendellenességek kialakulására ill. a felnőttkori veseelégtelenségek egy része már a csecsemőkorban kialakuló és felismerésre nem kerülő eltérés következménye.

 • A koponya ultrahang vizsgálat a csecsemők agyának vizsgálatára alkalmas addig, amíg a nagykutacs még nyitva van. Megítélhetők vele az agykamrák, az agyállomány néhány fejlődési rendellenessége, agyvérzés, terhesség alatti fertőzés okozta agyállományi meszesedés és a daganatok egy részének megítélése. Előkészítés nem szükséges.
 • A csípő ultrahang 6 hetes kortól maximum 6 hónapos korig a csecsemők csípődysplasiájának, csípőficamának a kiszűrésére alkalmas, objektív, mérhető szögeken alapuló módszer. Előkészítést nem igényel. Az ultrahangvizsgálat a röntgen vizsgálattal szemben a porcokat is kitűnően ábrázolja, a fizikális vizsgálattal szemben pontosabban ítéli meg a csipőeltérések fokát. Különösen fontos olyan családoknál a csípőficam szűrés, ahol ikerterhességből jöttek világra a babák (a téraránytalanság csípőfejlődési zavarral járhat), családi anamnézisben csípőficam szerepel (genetikai tényezők), kis medenceméretek az édesanyánál (elhúzódó szülés v. fogóműtét az anamnézisben), faros szülés (medencevégű fekvésnél a lábak felcsapott helyzetben), kevés magzatvíz jelenléte(méhen belüli kényszertartás kialakulása).

SZAKEMBERÜNK

Dr. Karádi Zoltán

radiológus

RENDELÉSI IDŐ

szerda 15-20 óra, péntek 9-14 óra

 

Nagyobb gyermek és felnőtt ultrahangvizsgálatok

 • pajzsmirigy és nyaki régió ultrahang vizsgálat
 • emlő és hónalji nyirokcsomó ultrahang vizsgálat
 • nyálmirigy ultrahang vizsgálat
 • hasi ultrahang vizsgálat (vese, máj, epe, hasnyálmirigy, húgyhólyag stb.)
 • női kismedence ultrahang vizsgálat, 3 dimenziós ultrahangos petevezető átjárhatósági vizsgálat (3D-HYCOSY)
 • prosztata és here ultrahang vizsgálat
 • erek Doppleres áramlási vizsgálata (pl. érszűkület, vagy mélyvénás trombózis gyanújakor)

A here ultrahangvizsgálat napjainkban egyre terjeszkedő vizsgálati módszere, mely kiegészíti a klasszikus urológiai-andrológiai vizsgálatokat. Elvégzése indokolt lehet, ha fájdalmat érez a herék területén, ha csomó tapintható, megváltozik a herezacskó (scrotum) színe, duzzadttá válnak a férfi nemiszervek. Heresérv gyanúja esetén a vízsérvtől ultrahang vizsgálattal elkülöníthető egymástól a két kórállapot.

Here visszértágulat már a tünetmentes fázisban igazolható. A here csavarodása és a mellékhere nyulványok csavarodása nagy fájdalommal járó állapotok, melyeknek időben történő felismerése korai műtéttel a súlyos szövődmények megelőzhetők. Kimutatható a here és mellékhere gyulladásos megbetegedése, továbbá a sérülések és direkt traumák következményei is nagy felbontóképességgel megjeleníthetőek.

Gyermekkorban az egyik leggyakoribb probléma a rejtettheréjűség, amikor a fejlődésben levő here nem száll le a herezacskóba. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek, és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Ritkán a here vándorlása elmarad és úgynevezett rejtett heréjüség állapota alakul ki. Ennek időben történő felismerése, ultrahang vizsgálattal a here lokalizálása a lágyékrégióban vagy a hasüregben nagyban segítheti a műtét kivitelezését. Számos meddőséggel járó kórkép (pl: tapintással nem egyértelmű herevisszér tágulat – varicokele, állományi meszesedések – microlithiasis, cysta, kicsi heretumor stb.) felismerhető a here ultrahangvizsgálata során, melynek kezelésével esetleg a folyamat és a meddőség is visszafordíthatóvá válik. A vizsgálat elvégzése indokolt lehet hereműtéteket megelőző idószakban.

A here ultrahangvizsgálata gyors és fájdalommentes, sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, mely szükség szerint bármikor ismételhető is. A többi ultrahangvizsgálaló módszerhez hasonlóan gél használatát követően nagy felbontóképességgel tudjuk ábrázolni a here szöveti szerkezetét, a mellékhere állományát, a here körüli artériákat és vénákat, valamint a herezacskórétegeit. A vizsgálatot szükség esetén ki tudjuk egészíteni Doppler technológián alapuló keringési vizsgálattal is. A here elváltozásainak döntő többsége nagy érzékenységgel megjeleníthető ezzel a diagnosztikai módszerrel. A vizsgálat becsült időtartama kb. 15 perc.

Beutaló és várakozás nélkül, tapasztalt szakemberrel végezzük a vizsgálatot felnőttek és gyermekek részére egyaránt. Évente legalább egyszer javasolt felnőttkorban szűrővizsgálatot végeztetni az általános egészségi állapot követésére.

A nyaki régióban számos jól vizsgálható szerv-szervrendszer található, melyek ultrahang vizsgálata az érintett régió fájdalma, működészavar során indokolt lehet.

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy egy-egy hormontermelő mirigyes szerv, melyek felelősek az anyagcserefolyamatok ütemének szabályozásáért, valamint a kálciumháztartás rendjéért. A pajzsmirigyhibás működése járhat az anyagcsere felgyorsulásáért (fokozott verejtékezés, remegés, csökkent libidó, menstruációs zavarok, fogyás, kóros soványság, szapora szívverés, ritmuszavar, feszültség, idegesség, alvászavar, elalvási nehézség, fáradékonyság, hasmenés, magas vérnyomás, szemgolyók kidülledése, ), ezért ezen tünetek kialakulásakor indokolt a pajzsmirigy nagyságának és szerkezetének vizsgálata, hogy kizárhassuk tünetalkotó szerepét.

Hasonlóan indokolt a vizsgálata alulműködés esetében (gyengeség, fáradékonyság, memóriazavar, csökkent libidó és potenciazavar, száraz bőr, törékeny, fénytelen haj és köröm, szívritmuszavarok, duzzadt, vizenyős arc és végtagok, rossz alvás, súlygyarapodás, székrekedés, depresszió). Ezen tünetek oka leggyakrabban gyulladásos folyamatok kapcsán alakul ki, amely kimutatható ultrahangvizsgálattal. A pajzsmirigy megnagyobbodása nyaki gombócérzéssel, a nyak körfogatának növekedésével és nyelési nehezítettséggel járhat. Az ultrahangvizsgálattal a pajzsmirigy méretei pontosan meghatározhatók, és a megnagyobbodás lehetősége eldönthető. Vizsgálható továbba a pajzsmirigy daganatos elváltozásai, a cysták és jóindulatú elváltozások mérete és szerkezete egyeránt. Pajzsmirigyműtéteket megelőzően indokolt a pajzsmirigyultrahangvizsgálat elvégzése.

Beutaló és várakozás nélkül, tapasztalt szakemberrel végezzük a vizsgálatot felnőttek és gyermekek részére egyaránt. Évente legalább egyszer javasolt felnőttkorban szűrővizsgálatot végeztetni az általános egészségi állapot követésére.

A fej-nyaki régióban 3 pár nyálmirigy található. Ezen nyálmirigyek gyulladása, daganata, tályogos elfajulása, kivezetőcsövének elzáródása, sérülése duzzanattal és fájdalommal járhat. A kialakult kórképek kiválóan ábrázolhatóak ultrahang vizsgálattal. Fájdalmatlan duzzanata különös figyelmet igényel, mert ilyen esetben a daganatok állnak igen gyakran a hátterében. Gyermekkorban gyakori a gyulladásos folyamat, melynek kapcsán sebészeti feltárást is igénylő tályog állhat a háttérben. Az ultrahang vizsgálatok során talált eltérések további vizsgálatára vékonytű-mintavétel ill. sebészeti ellátás javasolt.

A fej-nyaki régióban számos nyirokcsomó régió található, melyek reaktív megnagyobbodása és fájdalmas duzzanata számos betegség kapcsán megjelenhetnek. Gyermekkorban leggyakoribb a torokgyulladás kapcsán kialakuló gyulladás, melynek kapcsán ezen nyirokcsomókban tályog is kialakulhat szövődményként. Hasonló duzzanat jöhet létre szisztémás vírusfertőzések hatására (cytomegalivirus fertőzés, Ebstein-Barr virusfertőzés), továbbá nyirokcsomó megnagyobbodás alakulhat ki számos specifikus megbetegedés (tbc, sarcoidosis) és daganatos betegségek (gyomordaganatok, fej-nyaki régió daganatai, nyirokérdaganatok) következtében is. Ezen folyamatok felismerésére és követésére az ultrahangos vizsgálat kitűnően alkalmas. Intézetünkben a nagy felbontóképesség miatt igen részletgazdag mejelenítésre nyílik lehetőség a betegség ábrázolására.

Az emlők ultrahang vizsgálata az emlők állományát és a hónaljárok képleteit (ereket, nyirokcsomókat) tekinti át. Javasolt az emlőben kialakuló csomó megjelenése, körülírt fájdalom, váladékozás, vérzés, nem gyógyuló seb, emlő alakjának megváltozása, az emlő vagy a bimbó bőre behúzódása, a bőr színének és jellegének megváltozása (duzzadt, piros, kemény), valamint hónalji ncsomó tapintása esetén. Közeli hozzátartozó emlődaganatos elváltozása esetén is indokolt lehet a vizsgálat a veszélyeztetettség kizárása céljából. Fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú gyógyszerek esetén szintén indokolt az évenkénti vizsgálat. A 40 éves kor alatti betegeknél az emlők áttapintását követő első képalkotó vizsgálat az ultrahang, mely sugárzásmentes, biztonságos, kíméletes módszer. Rendszerint emlődaganatot, cisztákat, tályogokat, az emlő állományában előforduló jóindulatú daganatokat (pl. fibroadenoma) mutatunk ki vele. Daganatos betegségek esetén hónalji nyirokcsomó áttétei is kimutathatók a segítségével. 40 éves kor felett a mellrák szűrővizsgálatára nem alkalmas és nem helyettesíti a mammográfiát, ebben a korosztályban már az ultrahang a mammografia utáni célzott vizsgálatra és a mintavétel vezérlésére alkalmas módszer. A vizsgálat találati biztonsága nem százszázalékos. Előfordulhat, hogy bizonyos elváltozások csak ismételt vizsgálattal mutathatók ki.