Uroflow – hólyagfunkció vizsgálat

Mit jelent az urodinámiás (uroflow) vizsgálat?

Az alsó húgyúti urodinámiás vizsgálatok a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálatát jelentik, segítik a vizelési zavarok mögött rejlő szervi vagy funkcionális okok felismerését. Emellett a már felismert okok kezelése során nagy segítséget jelentenek a terápia hatékonyságának követésében.

Kiknél szükséges az uroflow vizsgálat elvégzése?

Az uroflow vizsgálat a vizelési zavarok komplex diagnosztikájának részét képezi. A tünetek részletes megbeszélését követően dől el, hogy szükséges-e a hólyag működésének műszeres vizsgálata.

Javasolt lehet az elsődleges éjszakai bevizelés kivizsgálása során, a másodlagosan megjelenő éjszakai bevizelés során, még nagyobb jelentőséggel bír a nappali vizelési panaszok fennállása esetén, például: gyakori vizelés, sürgető vizelési inger, vizelet elcsepegés a vizelés előtt, vagy a vizelést követően, ritka vizeletürítés, szakaszos vizelés, folyamatos vizeletinkontinencia, visszatérő húgyúti fertőzések.

Kiknél végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálathoz szükséges a gyermek kooperációja. Alapvetően azon gyermekeknél végezhető el, akik képesek a vizelési inger jelzésére, felszólításra tudnak vizeletet üríteni.

A vizsgálat menete

A vizsgálat nem invazív, nem fájdalmas. Időtartama  0,5 – 3 óra.

A gyermekeknek 1, 2 vagy 3 alkalommal kell egy speciális (hagyományos WC-re emlékeztető) készülékbe vizeletet üríteni, az otthon is szokásos módon (ülve, vagy állva). Minden vizelést követően ultrahang segítségével megmérjük, hogy a húgyhólyag teljesen kiürült-e. Ha nem, akkor meghatározzuk a reziduum (maradvány) mértékét.

A vizsgálat a tünetektől függően zajlik, de legtöbbször meghatározzuk a maximális vizelési inger, illetve az első vizelési inger melletti vizelési paramétereket. Információt kapunk a maximális funkcionális hólyag kapacitásáról, a vizelési áramlási paraméterekről, a hólyag ürüléséről. A vizsgálat során speciálisan képzett asszisztens segíti a gyermekeket, szükség esetén gyermeknephrológus bevonásával.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív az alábbi linken letölthető, előre kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

 

Letöltendő és kitöltendő vizsgálat előtt:

LETÖLTHETŐ: Vizelési panaszok tüneti kérdőív

LETÖLTHETŐ: Folyadéknapló


A vizsgálat értékelése

A 2 alkalommal történő vizelést követően a vizsgálati eredményeket (vizelési görbéket, áramlási paramétereket) gyermeknephrológus szakorvos értékeli, ezt követően a szülővel történő konzultáció keretében terápiás javaslatot tesz.

Mit kell hozni a vizsgálatra?

A vizsgálat során a gyermekeknek több alkalommal kell vizeletet üríteni, így kérjük, hogy hozzanak magukkal olyan folyadékot, amit a gyermek szívesen fogyaszt (leginkább víz, vagy hideg tea javasolt, a szénsavas, rostos italokból nagy mennyiséget, rövid idő alatt nehezen fogyasztanak el). A vizsgálat értékeléséhez szükség lesz a gyermek aktuális testsúlyára, testmagasságára.

Amennyiben lehetséges igyekezzenek elérni, hogy a gyermek a vizsgálat előtt, de legalább a vizsgálat napján otthon ürítsen székletet. A székelési inger a vizsgálatot befolyásolja. Amennyiben a gyermeknek a vizsgálat közben van székelési ingere, kérjük azt a vizsgálattól függetlenül végezze el, majd ezt követően újra kezdjék a folyadékbevitelt.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív letölthető, előre is kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

 

Segíti a vizsgálat menetét, ha a honlapról letölthető folyadéknaplót kitöltve magukkal hozzák! (A vizsgálatot 1 napig szükséges végezni, csak a nappali időszakban, rögzíteni kell minden bevitt folyadékot, pl. víz, tea, leves stb., valamint egy mérőeszköz segítségével az ürített vizeletek mennyiségét egyesével, ml-ben megadva, ehhez a gyermek pisiljen bilibe, vagy a mérőeszközbe közvetlenül! Leginkább a konyhai, mércés, műanyag mérőeszközt ajánljuk.)

Javaslat a vizsgálat előtt:

Kérjük, hogy gyermekével beszélje meg, hogy a vizsgálat nem fájdalmas, amennyire lehet, a fenti leírás alapján, készítse fel a várható eseményekre, így nagyban csökkenthető a gyermek feszültsége. Nagyobb gyermekek esetén lehetőség van rá, hogy a vizsgálat során a vizsgáló helyiségben egyedül maradjanak, vagy paraván mögött vizeljenek. Kisebb gyermekek esetén, a szülői jelenlét megnyugtató a gyermekek számára.

SZAKEMBERÜNK

Dr. Sajthy Melinda

urológus

RENDELÉSI IDŐ

urológiai szakorvosi rendelés idején