Uroflow – hólyagfunkció vizsgálat

Mit jelent az urodinámiás (uroflow) vizsgálat?

Az alsó húgyúti urodinámiás vizsgálatok a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálatát jelentik, segítik a vizelési zavarok mögött rejlő szervi vagy funkcionális okok felismerését. Emellett a már felismert okok kezelése során nagy segítséget jelentenek a terápia hatékonyságának követésében.

Kiknél szükséges az uroflow vizsgálat elvégzése?

Az uroflow vizsgálat a vizelési zavarok komplex diagnosztikájának részét képezi. A tünetek részletes megbeszélését követően dől el, hogy szükséges-e a hólyag működésének műszeres vizsgálata.

Javasolt lehet az elsődleges éjszakai bevizelés kivizsgálása során, a másodlagosan megjelenő éjszakai bevizelés során, még nagyobb jelentőséggel bír a nappali vizelési panaszok fennállása esetén, például: gyakori vizelés, sürgető vizelési inger, vizelet elcsepegés a vizelés előtt, vagy a vizelést követően, ritka vizeletürítés, szakaszos vizelés, folyamatos vizeletinkontinencia, visszatérő húgyúti fertőzések.

Kiknél végezhető el a vizsgálat?

A vizsgálathoz szükséges a gyermek kooperációja. Alapvetően azon gyermekeknél végezhető el, akik képesek a vizelési inger jelzésére, felszólításra tudnak vizeletet üríteni.

A vizsgálat menete

A vizsgálat nem invazív, nem fájdalmas. Időtartama kb. 2-3 óra.

A gyermekeknek 2 vagy 3 alkalommal kell egy speciális (hagyományos WC-re emlékeztető) készülékbe vizeletet üríteni, az otthon is szokásos módon (ülve, vagy állva). Minden vizelést követően ultrahang segítségével megmérjük, hogy a húgyhólyag teljesen kiürült-e. Ha nem, akkor meghatározzuk a reziduum (maradvány) mértékét.

A vizsgálat a tünetektől függően zajlik, de legtöbbször meghatározzuk a maximális vizelési inger, illetve az első vizelési inger melletti vizelési paramétereket. Információt kapunk a maximális funkcionális hólyag kapacitásáról, a vizelési áramlási paraméterekről, a hólyag ürüléséről. A vizsgálat során speciálisan képzett asszisztens segíti a gyermekeket, szükség esetén gyermeknephrológus bevonásával.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív az alábbi linken letölthető, előre kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

 

Letöltendő és kitöltendő vizsgálat előtt:

LETÖLTHETŐ: Vizelési panaszok tüneti kérdőív

LETÖLTHETŐ: Folyadéknapló


A vizsgálat értékelése

A 2 vagy 3 alkalommal történő vizelést követően a vizsgálati eredményeket (vizelési görbéket, áramlási paramétereket) gyermeknephrológus szakorvos értékeli, ezt követően a szülővel történő konzultáció keretében terápiás javaslatot tesz.

Mit kell hozni a vizsgálatra?

A vizsgálat során a gyermekeknek több alkalommal kell vizeletet üríteni, így kérjük, hogy hozzanak magukkal olyan folyadékot, amit a gyermek szívesen fogyaszt (leginkább víz, vagy hideg tea javasolt, a szénsavas, rostos italokból nagy mennyiséget, rövid idő alatt nehezen fogyasztanak el). A vizsgálat értékeléséhez szükség lesz a gyermek aktuális testsúlyára, testmagasságára.

Amennyiben lehetséges igyekezzenek elérni, hogy a gyermek a vizsgálat előtt, de legalább a vizsgálat napján otthon ürítsen székletet. A székelési inger a vizsgálatot befolyásolja. Amennyiben a gyermeknek a vizsgálat közben van székelési ingere, kérjük azt a vizsgálattól függetlenül végezze el, majd ezt követően újra kezdjék a folyadékbevitelt.

A vizsgálatok alatti várakozás során a szülőnek a gyermek aktuális vizelési panaszairól szóló kérdőívet adunk, amely segíti a tünetek, eredmények pontos értékelését. A kérdőív letölthető, előre is kitölthető (ez abban az esetben különösen fontos, ha a gyermeket olyan személy kíséri, aki nem észleli a gyermek panaszait közvetlenül).

 

Segíti a vizsgálat menetét, ha a honlapról letölthető folyadéknaplót kitöltve magukkal hozzák! (A vizsgálatot 1 napig szükséges végezni, csak a nappali időszakban, rögzíteni kell minden bevitt folyadékot, pl. víz, tea, leves stb., valamint egy mérőeszköz segítségével az ürített vizeletek mennyiségét egyesével, ml-ben megadva, ehhez a gyermek pisiljen bilibe, vagy a mérőeszközbe közvetlenül! Leginkább a konyhai, mércés, műanyag mérőeszközt ajánljuk.)

Javaslat a vizsgálat előtt:

Kérjük, hogy gyermekével beszélje meg, hogy a vizsgálat nem fájdalmas, amennyire lehet, a fenti leírás alapján, készítse fel a várható eseményekre, így nagyban csökkenthető a gyermek feszültsége. Nagyobb gyermekek esetén lehetőség van rá, hogy a vizsgálat során a vizsgáló helyiségben egyedül maradjanak, vagy paraván mögött vizeljenek. Kisebb gyermekek esetén, a szülői jelenlét megnyugtató a gyermekek számára.

SZAKEMBERÜNK

Dr. Kelen Kata

gyermeknefrológus

RENDELÉSI IDŐ

kedd 15-19 óra

PÁCIENSEINK ÍRTÁK

Kedves Doktornő! Fiam kérésére továbbítom Önnek levelét. Talán emlékszik rá, az uroflow vizsgálati csoportban volt, szerencsére nem talált nála semmilyen elváltozást. Akkor arra bíztatott, hogy folytassuk a csepp-csengő használatát és hamarosan eredménye lesz. Megvallom, nem igazán hittem már ebben, nagyon sokat és sokszor próbálkoztunk… Most mégis sikerült. Az a „napok óta” amit fiam a levelében említ, már majdnem egy hónapja történt. Egyszer csak megkért, hogy már ne tegyük fel a csengőt, mert úgy érzi, hogy menni fog nélküle is. Azóta is tiszta minden éjszaka (igazából már több mint egy hónapja, mert már a csengő elhagyása előtt sem volt nedves pizsama). Mindenki nagyon boldog, de főleg ő. Ezért is jött azzal egyik reggel, hogy szeretne Önnek levelet írni, így hát lefotóztam amit írt és csatoltam ehhez a levélhez. Köszönjük a segítségét! Köszönjük a sok biztatást, amit kaptunk! Sok szeretettel és üdvözlettel, Erzsébet

Kedves Ügyfeleink!

 

Egészségközpontunk pünkösd hivatalos ünnepe okán,
2020. május 30-án, szombaton és június 1-jén, hétfőn
zárva tart.