Védőoltási tanácsadás

A Medikidsben teljes körű védőoltási tanácsadással állunk pácienseink, gyermekek és felnőttek rendelkezésére.

Szülőként mindannyiunk számára gyermekünk biztonsága a legfontosabb. Az élet minden területén törekszünk a teljes védelemre, egyre többet foglalkozunk az egészséges táplálkozással, a megfelelő közösség, legjobb iskola kiválasztásával.

 

Mit tudunk a fertőző betegségek megelőzéséről?

Egy fiatal szülő már csak nagyszülei elbeszéléséből ismerheti a klasszikus fertőző betegségeket. Nem látja a szomszéd gyermekeket torokgyík következtében meghalni, vagy poliovírus fertőzés következtében lebénulni. Nem szenvedte végig a kanyarót  és – hála a védőoltásoknak – nem ismerhet olyan családot, ahol a magzat anyai rubeola fertőzés következtében károsodott.

influenza

Manapság a szülők nem a fertőző betegségtől, hanem az oltóanyag kiváltotta misztifikált reakcióktól féltik gyermeküket. Ma még nem mérhető le annak a kára, hogyan sérülhet a kötelező védőoltási rendszerünkkel fenntartott járványmentesség abban az esetben, ha az oltási hajlandóság csökken. Kevesen tudják, hogy a populáció átoltottsága jelenti a társadalom biztonságát. Egyre többeket nem érint felelősséggel, hogy az egyéni védelmet a gyermekek számára annak a közösségnek a közel teljes mértékű átoltása jelenti, amelyben élnek.

Társadalmunk minden oltott tagja hozzájárul az úgynevezett nyáj védettséghez, ahol az oltottak tömege védi az oltatlanokat, sérülékenyeket.

A világ több területén, és a környező európai országokban nem működik tökéletesen a védőoltási rendszer, ezért még mindig kanyaró, rubeola járvány zajlik.

A klasszikus fertőző betegségek nem tűntek el, mellettük súlyos következményekkel járó egyéb fertőzések okoznak járványügyi gondot (pneumococcus, meningococus). A kórokozó nem ismeri az ország határait, és minden esetben megtalálja a fertőzésre fogékonyakat, éppen ezért a mai fiatalok is könnyen megismerkedhetnek a kanyaró okozta agyvelő gyulladással, és a rubeola magzat károsító hatásával.

A védőoltással megszerezhető egyéni védelem nem tökéletes és nem tart élethosszig. Egy magas szintű közösségi védettség hosszú távú fenntartásával lehet az egyéni védettséget fokozni, mert a tömeg védettségével megakadályozható a kórokozó terjedése.

Felmerül a kérdés, ha hazánkban eltűntek a megelőzhető fertőző betegségek, nincsenek  járványok, akkor miért szükségesek még mindig az oltások.  Számos példa van arra, hogy azokon a területeken, ahol egy betegséggel szembeni oltást a kívánatosnál kevesebben kapják meg, megjelenik a már elfeledettnek hitt fertőzés.

Sokan vallják, hogy a természetes immunitás – azaz amikor átvészelünk egy betegséget – jobb, mint az oltással megszerezhető védelem, mert örökre szól. Ugyanakkor igaz, hogy egyes betegségek súlyos, maradandó szövődménnyel, olykor halállal is járhatnak . Ki tudja előre megmondani, hogy a bárányhimlő adott betegnél  súlyosan, akár életveszélyesen zajlik-e majd vagy probléma nélkül vészeli át a fertőzést? Hazánk élenjáró volt a védőoltások bevezetésében, alkalmazásában.

Ezt a hagyományt folytatjuk akkor, ha a járványügyi helyzetnek, az egészséggazdasági szempontoknak aktuálisan megfelelő oltási rendszerhez alkalmazkodva, felelősségteljesen részt veszünk az oltási rendszerben, és ezen felül élünk az egyéni védelem lehetőségével is.

A legvédtelenebbek a gyermekek, közülük is a csecsemők, akiknél az anyai ellenanyagok, és a szoptatás ellenére is súlyos, nagy kárt okozó fertőzések következhetnek be.

Az oltóanyagok a kórokozók speciális részecskéit tartalmazzák, melyek fertőzést nem okoznak, de az immunrendszer kórokozóként ismeri fel őket és ellenanyagokat termel ellenük. Az ellenanyagok „parkolva” várják a valódi kórokozót és fertőzés esetén számukat megsokszorozva azonnali támadást intéznek a betolakodók ellen.

A gyermekeknél a közösség a legnagyobb veszélyforrás. Egy bölcsődei, óvodai közösségben szinte megállíthatatlanul végigvonul a fertőzés, a kórokozók terjedése akadálytalanul zajlik a fogékony gyermekek között és környezetükben egyaránt. A beteg gyermekkel foglalkoznak a felnőttek, így a fertőzött gyermek, a környezetében lévő felnőtteket is veszélyezteti. Mivel nem tarthatjuk örökre izoláltan gyermekeinket, egyéb módon kell védőpajzsot adnunk. A védekezés kardinális eleme a védőoltás.

A védőoltások minden esetben súlyos, sok esetben életet veszélyeztető fertőzések elleni védelmet biztosítanak.

A megelőzésben, csakúgy, mint a gyógyításban használt minden eszköznek és gyógyszernek, az oltóanyagoknak is biztonságosan kell hatékony védelmet eredményezni. Nem lehet nagyobb kockázata a megelőzésnek, mint magának a betegségnek! Nem okozhatunk nagyobb kárt azzal, hogy megpróbáljuk elkerülni a betegséget, ahelyett, hogy átvészelnénk azt!

Leggyakoribb védőoltásokkal megelőzhető betegségek

 • BCG (Bacillus Calmette-Guérin) – elsődleges mycobacterium fertőzés, agyhártyagyulladás elleni oltás újszülött korban
 • Torokgyík (diftéria), tetanusz, gyermekbénulás ( polio), szamárköhögés (pertusszis): a gyermekkori oltások által kialakított védettség már nem elegendőemlékeztető oltással tartható fenn
 • Hepatitis A (májgyulladás „A” vírustól): bárhol fertőződhet, leginkább fertőzött vízzel, élelmiszerrel, tengeri ételekkel jelenleg hazánkban járvány van) Az oltás 1 éves kortól adható.
 • Hepatitisz B (májgyulladás „B” vírustól): A szexuális úton terjedő rákkeltő vírussal szemben az 1985 előtt születettek még nem kapták még meg ezt a védőoltást kötelező jelleggelnem oltottak kötelezően.
 • Bárányhimlő (varicella)  enyhének tartott, főképp gyermekkor vírus fertőzés. 9 hónapos kortól megelőzhető védőoltással a súlyos szövődményes fertőzés. Övsömör (zoster) a korábbi bárányhimlő vírus újraéledése idős korban előzhető meg védőoltással.
 • Kanyaró (morbilli), rubeola,mumpsz kötelezően oltottak a gyermekek 15 hónaposan és 11 évesen. A mai fiatal felnőttek védettségét a fertőzés ellen gyermekvállaláskor, járványhelyzetben javasolt ellenőrizni és fogékonyság esetén az oltás ismétlése szükséges.
 • Vírusos agyvelőgyulladás: kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen 1 éves kor felett lehet, 5 éves kortól javasolt oltani.védőoltási tanácsadás
 • Agyhártyagyulladás: vírus okozta (kullancscsípés), járványos (baktérium) Gennyes agyhártyagyulladás: pneumococcus és Haemophilus baktérium okozta fertőzés (kötelező oltás csecsemőkorban). Meningococcus (járványosan terjedő gennyes agyhártyagyulladás) jellemzően C,B szerocsoport hazánkban. Ezen felül a W135, Y, A szerocsoportok változó megjelenéssel a világban. Ajánlott oltások 25 éves kor alatt, különös tekintettel csecsemő és serdülőkorban.
 • Tífusz, malária: számos országban előforduló komoly betegségek A hastífusz elleni oltás utazáskor (Ázsia, Afrika) és bizonyos foglalkozás esetén (szennyvízzel foglalkozók) válhat szükségessé.
 • Méhnyakrák: a HPV vírus okozta fertőzésen a nők 80%-a átesik élete folyamán, de a vírus veszélyt jelenthet a férfiak esetében is. Húgy és nemi szervek rosszindulatú rákos, és jó indulatú szemölcsös megbetegedésének hátterében leggyakrabban a Humán papilloma vírus áll. 2014 –től a serdülők iskolai kampányoltást kaphatnak. Minden szexuálisan aktív embernek javasolt, a rendszeres nőgyógyászati urológiai rákszűrés mellett az oltással is védekezni.
 • Influenza szezonálisan szükséges 6 hónapos kortól alkalmazható. Különös tekintettel a várandósság időszakára és újszülöttek környezetének. Alapbetegségben szenvedőknek, őket ápolóknak.
 • Pneumococcus baktérium tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, középfülgyulladás megelőzésére szolgál. Csecsemők kötelező oltásán felül javasolt oltás 50 éves kor felett, és alapbetegségben szenvedőknek
 • Sárgaláz: Utazás esetén lehet kötelező oltás (Afrika, Dél Amerika)
 • Veszettség megelőzése utazáskor jöhet szóba. Állatkontaktus esetén a sérülés jellegétől függően az ellátó orvos és a hatóság dönt az oltás szükségességéről.

Mikor forduljon infektológus szakorvoshoz, védőoltási tanácsadóhoz?

 • Ha védőoltásokkal kapcsolatos kérdései vannak: adott oltás indokoltságáról, esetleges veszélyeiről, mellékhatásairól, bakteriális illetve virális oltóanyagokkal kapcsolatos bármely kérdés esetén.A megelőzendő fertőzéssel nincs tisztában és többet szeretne tudni.
 • Családot tervez vagy várandós és megelőzhető fertőzést szeretne elkerülni. Gyermekének tervezi a fertőzések megelőzését és tájékozódni szeretne.
 • Alapbetegségben szenved és felesleges, fertőzés jelentette terhet előzne meg tudatosan.
 • Oltást követő nemkívánatos esemény fordult elő családjában, gyermekénél, vagy attól tart.
 • Utazást tervez és szüksége van utazási tanácsadásra, védőoltásra.
 • Gyermeknél lázzal, kiütéssel járó betegség, fertőzés gyanúja esetén.
 • Ha hosszabb ideje (hetek óta ismeretlen eredetű lázas állapot áll fenn, és az elvégzett fizikális és laboratóriumi vizsgálatokkal nem sikerült az állapot okát kideríteni.
 • Enterális, légúti fertőzések gyanúja esetén.
 • Állatokról-emberre terjedő betegségeket, kullancsok által terjesztett kórképek gyanúja esetén.

SZAKEMBERÜNK

Rendelési idő: kedd 16-20 óra

Hasznos olvasnivalók

Kullancs-encephalitis elleni védőoltás kedvezményesen

Kanyaró Magyarországon

védettek vagyunk?

Nemzetközi védőoltások

kullancsinvázió előtt

érdemes beoltatni magunkat

A meningococcus fertőzés megelőzéséről

Zika láz: van-e okunk az aggodalomra?

gyermekkori kötelező és ajánlott védőoltások

 


1. BCG (Bacille Calmette-Guérin)

Az újszülötteket oltják BCG oltóanyaggal, ami a súlyos kisdedkori tuberkulózis ellen ad védelmet.

2. DTP-IPV (Diphteria, tetanus, pertussis, polio)

Torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás elleni folyamatos oltással hazánkban a fertőzések visszaszorultak. Csecsemőkori sorozat oltás után emlékeztető oltás szükséges kisded korban, 11 évesen és azután 10 évente.

3. Hib

Haemophilus baktérium b típusa gennyes agyhártyagyulladást, véráramfertőzést, gégefőgyulladást, tüdőgyulladást, középfülgyulladást, arcüreggyulladást okoz. A csecsemőkori oltás révén elvétve fordul elő. Felnőtteknek lép működési zavar, léphiány esetén jöhet szóba.

4. PCV 13

Pneumococcus baktérium gennyes agyhártyagyulladást, véráramfertőzést, tüdőgyulladást, középfülgyulladást okoz. Csecsemő- és felnőttkorban, alapbetegség esetén bármely életkorban alkalmazható. Az oltással a leggyakoribb 13 típus okozta fertőzés akadályozható meg.

5. MMR

Kanyaró, rubeola, mumpsz élő gyengített vírus tartalmú oltóanyag. Kötelező oltás 15 hónapos és 11 éves korban. Endémiás területen akár 9 hónapos kortól.

6. Rotavírus

A gyomor-bélrendszer gyulladásával járó vírusfertőzés súlyos formája két, illetve három dózisú, szájon át adható, élő gyengített vírus oltóanyaggal előzhető meg. 6 hetes kortól javasolt alkalmazni. A két adagos oltásnál a vakcinációt lehetőleg 16 hetes kor előtt kell elvégezni, de 24 hetes korig mindenképp be kell fejezni. A három adagos oltásnál az első dózist legkésőbb 12 hetes korig kell beadni, a 3. adagot legkésőbb a 32. héten lehet alkalmazni.

7. Bárányhimlő

Kiütéses vírusfertőzés. Kétféle élő gyengített vírus oltóanyag van forgalomban. 9 hónapos kor felett lehetséges, 12 hónapos kor felett javasolt a kétféle élő gyengített vírus oltóanyaggal a súlyos
fertőzést megelőzni. 2 dózis szükséges legalább 4 hetes időközzel. (Beteggel való érintkezés után 72 órán belül van esély a fertőzés kivédésére.)

8. Influenza

Cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzés. A teljes elölt vírus burok oltóanyag 3 éves kortól, vírus burok – alegység oltóanyagok 6 hónapos kortól adhatók. Utóbbinál első oltás alkalmával, 9 évesnél fiatalabb gyermekeknek 2 adagra van szükség, minimum 4 hét különbséggel. Az oltások évente ismétlendők. 6 hónapos kor alattiakat az oltott környezet védi.

9. MenC / MenC, W135, A, Y / MenB

Meningococcus baktérium típusai cseppfertőzéssel terjedő járványos gennyes agyhártyagyulladást, végzetes következményekkel járó véráramfertőzést okoznak. Életkori rizikó alapján 2 hónapos
kortól 25 éves korig javasolt a folyamatos védettséget fenntartani.

10. Kullancsencephalitis

Kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére. Az oltási sort már télen javasolt elkezdeni. Rendszeres ismétlő oltás szükséges. Az oltás Lyme betegség ellen nem ad védelmet!

11. Hepatitis „A”

Vírus okozta fertőző májgyulladás, széklettel, ivóvízzel, ritkán vérkészítménnyel terjedő fertőzés. 1 éves kor felett javasolt. Hazánkban jelenleg halmozódó fertőzést észlelünk.

12. Hepatitis „B”

Vírus okozta fertőző májgyulladás, szexuális úton, vérrel terjedő, krónikus gyulladáshoz, májzsugorhoz, májrákhoz vezető fertőzés.

13. HPV

Humán papillóma vírus, az emberi hámsejten szaporodó, nemi úton terjedő, jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelős. 2, 4 és 9 valensű oltóanyagok vannak forgalomban. Fiúknak és lányoknak egyaránt javasolt. A 4 és 9 valensű oltóanyagok a rosszindulatú daganatos elfajulás mellett, jó indulatú szemölcsös elváltozás kialakulása ellen is védenek.

Összeállította: Dr. Kulcsár Andrea

Felhasznált irodalom:
1. Az EMMI módszertani levele a 2017. évi védőoltásokról. EüK. 7.szám 2017.április 20.
2. Europian Medicines Agency
3. OGYÉI
(A táblázat a hazai, illetve európai törzskönyvvel rendelkező oltóanyagokat tartalmazza.)